Виктория Томова направи отличен дебют в основната схема на "Уимбълдън". Българката спечели със 7:6 (3), 6:1 срещу Тереза Смиткова и се класира за втория кръг на надпреварата.

Там Томова ще се изправи срещу седемкратната шампионка Серена Уилямс. Американката се завърна в надпреварата с труден успех в два сета срещу Аранча Рус от Холандия.

Томова започна от квалификациите и постигна целта си. Така България избегна опасността за първи път от 29 години да остане без представителка в основната схема на женския "Уимбълдън".

В първия си мач в същинската надпревара на "Уимбълдън" Томова беше почти безгрешна. Тя допусна едва шест непредизвикани грешки спрямо 29 на Смиткова. Българката записа и 12 печеливши удара срещу 16 за съперничката си.

Още в първия гейм Томова имаше възможност да пробие, но чехкинята се спаси. Българката все пак успя да пробие в петия гейм, а в следващия се защити на два пъти и затвърди пробива за 4:2.

При 5:4 намиращата се на 135-ото място в света Томова сервираше за спечелването на сета, но беше пробита. Тя отново излезе напред, но и този път Смиткова се спаси с връщане на пробива. В тайбрека българката поведе убедително с 5:0 и макар да допусна три поредни точки, не позволи сетът да ѝ се изплъзне.

Успехът ѝ донесе психологическо предимство и във втория тя поведе с 5:0, като имаше голямо превъзходство. Тенисистката от Чехия успя да вземе само един гейм, след което Томова стигна до победата.

dnevnik.bg