Англия започна световното първенство в Русия без огромни очаквания към младия си състав. В груповата фаза обаче отборът натрупа самочувствие и днес излиза с увереност за първото си голямо изпитание в турнира.

В спор за място на четвъртфиналите англичаните се изправят срещу Колумбия на "Арена откритие" в Москва от 21.00 часа. В другия осминафинал за деня Швеция среща Швейцария от 17.00 часа.

Макар да е в наглед по-лекия поток, за водения от Гарет Саутгейт отбор е все още рано да гледа към първа световна титла от 1966 г. Засега целта пред тима е достигане възможно най-напред, за да се избегне ранно отпадане.

В евентуалния си път до финала англичаните няма да срещнат някой от големите фаворити за трофея. Германия, Аржентина и Испания вече отпаднаха, а Франция, Уругвай, Бразилия и Белгия са в горната част на схемата. При успех срещу Колумбия в четвъртфиналите англичаните ще се изправят срещу Швеция или Швейцария, а на полуфинал ще ги очаква победителят от двойката Русия - Хърватия.

За последно Англия преодоля осминафиналите на световното в Германия през 2006 г. Тогава отборът отстрани с 1:0 Еквадор, но отпадна още в следващия кръг от Португалия след дузпи.

Англия и Колумбия са се срещали веднъж на световни финали. През 1998 г. във Франция "трите лъва" победиха с 2:0.

Според Саутгейт националният отбор постепенно е спечелил доверието на хората на Острова с добрите си игри. Той вярва, че желанието за изява на най-голямата футболна сцена ще мотивира младите играчи да покажат най-доброто от себе си.

"Вярвам в играчите, с които разполагам. Те са млади и неопитни, като за някои това ще бъде най-големият мач в кариерата. Предизвикателството предстои. През последната година играхме с Франция, Испания, Германия и Бразилия с една цел - да се подготвим за този момент", заяви Саутгейт.

Селекционерът на Англия очаква отборът да надгради върху играта си от груповата фаза. "Трите лъва" тръгнаха колебливо с измъчен успех срещу Тунис (2:1), но след това разгромиха аутсайдера Панама с 6:1. В последния мач от групата срещу Белгия Саутгейт реши да съхрани голяма част от титулярите.

Надеждите на англичаните са насочени към звездата на тима Хари Кейн. Нападателят показа върхова форма с петте си гола в първите два мача.

"Определено можем да включим на друга предавка. Колкото по-напред в турнира продължаваме, толкова по-напрегнато ще става, но ние можем да се справим с това. Колумбия е силен отбор, но всички наши играчи са пределно мотивирани и можем да им създадем проблеми", каза полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Джеси Лингард.

От своя страна, колумбийците са отправили поглед към класиране за четвъртфинал на второ поредно световно. Единственото притеснение за селекционера Хосе Пекерман е травмата на звездата на тима Хамес Родригес. Играчът на "Байерн" е под въпрос за двубоя, като беше пратен на ядрено-магнитен резонанс.

"Получихме добри новини, че травмата му не е сериозна. Сега имаме ден и половина, за да видим дали ще бъде готов за мача с Англия. Всички се надяваме, че той ще играе", каза в понеделник Пекерман.

dnevnik.bg