Англия се класира за четвъртфиналите на световното първенство след драматичен мач с Колумбия. Шампионите от 1966 г. стигнаха до триумфа след 1:1 в редовното време и 4:3 след дузпи.

Това е първият случай в историята на световните първенства, в който англичаните печелят след дузпи. Преди това те бяха отпадали в три случая - 1990, 1998 и 2006 г.

Гол на Хари Кейн от дузпа даде преднина на Англия в 58-ата минута. Воденият от Гарет Саутгейт състав очакваше преминаването си в следващата фаза, но в последните добавени секунди към редовното време Йери Мина изравни с глава след ъглов удар.

При дузпите колумбийците бяха във водещата позиция след пропуск на Джордан Хендерсън. След това обаче Урибе стреля в гредата, а Пикфорд спаси удара на Карлос Бака. Ключовият момент дойде с изпълнението на Ерик Дайър, който беше точен и донесе победата на отбора си.

Мачът в Москва имаше две лица. До гола на колумбийците в последните минути картината беше разочароваща - привържениците видяха малко стойностни футболни мигове. Вместо това изобилстваха единоборствата, напрежението и пререканията между футболистите.

В продълженията играта се оживи и двата отбора започнаха опити за атаки. В първите 15 минути колумбийците бяха по-дейни и имаха възможности, докато след това съперникът им влезе във водещата роля.

В следващия етап англичаните ще се изправят срещу шведите, които по-рано се наложиха с 1:0 срещу Швейцария.

Лошата новина за Хосе Пекерман беше, че нямаше възможност да използва Хамес Родригес. Един от основните футболисти на Колумбия не успя да се възстанови и беше на трибуните.

След всичките 120 минути двата отбора бяха отправили само шест точни удара. Мачът започна с натиск на англичаните, който доведе до няколко разбърквания след ъглови удари. В 15-ата минута след подаване от дясно Кейн стреля от малък ъгъл с глава, но топката мина над вратата.

Постепенно колумбийците успяха да се изтеглят по-напред и дойде време за единоборствата и зараждането на напрежение на терена. Малко преди почивката Киърън Трипиър стреля опасно от фаул, но топката мина край гредата.

В 54-ата минута Карлос Санчес задържа и събори Кейн в наказателното поле и съдията даде дузпа. Нападателят на "Тотнъм" изпълни точно, като стреля в средата за 1:0. Кейн вкара шестия си гол на световното и трети от дузпа. Той стана първият футболист след Томи Лоутън от 1939 г. насам, който се разписва в шест поредни мача за Англия.

Последваха минути на огромно напрежение, чести сблъсъци по терена и пререкания между играчите. В 63-ата минута след удар с глава на Деле Али топката мина встрани. Англичаните се стараеха да съхранят преднината си и успяха да го направят до последните секунди на добавеното време.

В 81-ата минута Хуан Куадрадо стреля неточно. В третата минута от добавеното време Матеус Урибе отправи мощен удар от разстояние, а Джордан Пикфорд направи забележително спасяване. При последвалия ъглов удар Мина надскочи защитник на съперника и стреля с глава. Топката тупна на земята и влезе във вратата за 1:1.

В продълженията колумбийците започнаха добре с устрем и в търсене на гол. Най-добрата възможност обаче беше за англичаните - в 112-ата минута Дани Роуз стреля неточно. Малко по-късно пропуск направи и Ерик Дайър.

Дневник