Бившият президент на "Барселона" Сандро Росел се оказа в центъра на нов скандал, свързан с незаконно осигуряване на черен дроб за трансплантацията на Ерик Абидал. Бившият футболист на каталунците се нуждаеше от операция, след като беше диагностициран с рак.

Абидал претърпя трансплантацията през април 2012 г. Тогава беше съобщено, че донор е братовчед му Жерар.

Сега испанските власти са стигнали до разкритието, след като са преслушали телефонни разговори на Росел като част от разследване за злоупотреби. В четири разговора бившият президент на "Барселона" казва, че осигуреният черен дроб е купен нелегално и че умишлено е представена версията, че донорът е братовчедът на играча - Жерар, разкрива "Конфиденсиал".

Затова е открито отделно разследване срещу Росел. Той беше арестуван през май 2017 г. за пране на пари.

В съобщение до медиите от фондацията на Абидал обявиха, че целият процес по трансплантацията е извършен според законите. "Фондацията съжалява, че се поставя под съмнение честността на всички замесени в процеса, към които Ерик Абидал отдава голямо уважение и огромна благодарност, най-вече на донора - братовчед му Жерар."

"Барселона" също излезе с официално становище, в което твърди, че клубът не е нарушавал законите. Испанската национална организация за трансплантации е започнала свое разследване на случая.

Абидал се възстанови, като дори се върна в игра. След края на кариерата си в "Барселона" той беше в "Монако" и "Олимпиакос" и през 2014 г. се оттегли от футбола.

Наскоро французинът се завърна при каталунците като спортен директор.

Дневник