Водачът в световната ранглиста в тениса Рафаел Надал се обяви против въвеждането на часовник, който да следи стриктно за спазването на 25-секундното правило между точките. Според испанеца състезателите се нуждаят от повече време за почивка заради големите физически и психически натоварвания.

"Ако искате да гледате бърза игра без мисъл в нея, тогава добре. Но в спорт, в който се налага да мислиш, трябва да играеш с повече тактика и да провеждаш по-дълги и добри разигравания. Изглежда, че понякога спортът е само бизнес. Не мога да подкрепя това, защото не си представям мачовете, които остават в историята на нашия спорт, да приключват толкова бързо", каза Надал след бързата победа срещу Дуди Села в първия кръг на "Уимбълдън".

32-годишният испанец е често обвиняван, че проточва позволените 25 секунди между точките. От този сезон на последния за годината турнир от Големия шлем US Open ще има часовник, който да следи за спазването на правилото. Очаква се "Уимбълдън" да последва примера.

Надал посочи като аргумент финала на кортовете в "Ол Инглънд клъб" през 2008 г. срещу Роджър Федерер. Срещата, която продължи 4.48 часа, е определяна като най-великия финал в историята на "Уимбълдън".

"Не си спомням емоционален мач да е завършвал за два часа. Всички важни за историята двубои са продължавали четири или пет часа. За да играеш такива мачове, се нуждаеш от време между точките. Не можеш да редуваш дълги и емоционални разигравания през 25 секунди", каза още Надал.

Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович сподели мнението. Според сърбина въвеждането на часовник е проява на неуважение спрямо състезателите, при положение че решението бъде взето без съгласието им.

"Мисля, че те (организаторите) трябва да се допитат до играчите, преди да го обявят. Това е неуважение към нас, което е жалко. Разбирам мотивите зад решението, но то трябва да се отнася с уважение към традициите на играта", заяви Джокович.

Дневник