Българската тенисистка Виктория Томова отпадна във втория кръг на "Уимбълдън" след загуба от Серена Уилямс 1:6, 4:6 след час и осем минути. Въпреки загубата Томова си заслужи аплодисментите на публиката в Лондон, както и на великата американка с някои невероятни изпълнения.

23-годишната Томова се представи много достойно срещу носителката на 23 титли от Големия шлем, но опитът на американката надделя за успеха.

В едва третия си мач в турнир от Шлема Томова трябваше да се справя и с притеснението да играе на централния корт в Лондон. Тя беше скована в първата част, когато взе само един гейм, но после разви играта си и създаде проблеми на Уилямс.

В следващия си двубой Уилямс ще срещне победителката от сблъсъка Татяна Мария (Германия) и Кристина Младенович (Франция).

"Мачът ми беше по-добър от този в първия кръг. В първата среща не се движех добре, а сега увереността ми беше по-голяма, така че съм доволна. Приближавам се до своята най-добра форма, но не знам дали ще я постигна точно тук на "Уимбълдън", каза Уилямс.

Българката направи само седем непредизвикани грешки, като реализира и 14 уинъра. При Уилямс показателите бяха 24 печеливши удара и 16 непредизвикани грешки.

Томова стигна до мач с Уилямс, след като преодоля квалификациите в Лондон. Със стигането до втори кръг тя записа и най-доброто си представяне в турнир от Големия шлем. Единственото ѝ предишно дотук е първият кръг на Australian Open по-рано тази година.

Уилямс записа 12-а победа срещу български тенисистки в своята кариера, като никога не е губила в подобни сблсъци. Тя има едва два загубени сета от Цветана Пиронкова, в два отделни мача.

Бившата №1 в света получи "уайлд кард" за турнира в Лондон, след като не игра повече от година заради раждането на дъщеря си. Уилямс се завърна на кортовете за "Ролан Гарос", където отпадна в четвърти кръг след контузия и не излезе за мача си с Мария Шарапова.

Американката вече е с 321 победи и 43 загуби в турнри от Големия шлем. Участието ѝ на "Уимбълдън" е нейно 68-о в четирите големи надпревари в тениса.

Двубоят започна с размяна на сервис геймове, след което Уилямс вдигна оборотите и това се оказа непосилна задача за българката.

Носителката на 23 титли от Големия шлем записа пет поредни гейма на своята сметка, като проби два пъти Томова и затвори първия сет след едва 23 минути.

Българката опитваше да залага на разнообразни сервиси, като редуваше подаване в диагоналите и удари в тялото на Уилямс, които малко затрудняваха американката. В ключовите моменти обаче опитът си каза думата и Уилямс просто не грешеше, за разлика от Томова.

Българката вкара по-голям процент на първия си сервис в сета – 68 срещу 55%, но спечели само пет от всички 15 разигравания при него. За сметка на това Уилямс беше много по-убедителна (десет от 11 – 91%). Американката не даде и нито точка за пробив на Томова в първия сет.

Втората част започна с гейм, продължил шест минути, но все пак Томова взе подаването си и по този начин спря серията от пет гейма на американката. Уилямс три пъти стигаше до точка за пробив, но 23-годишната българка показа характер и се измъкна.

Пробивът стана факт в следващия сервис гейм на Томова, който продължи много кратко. Уилямс успя да спечели подаването на българката на нула и по този начин отново взе ранно предимство.

Томова опита да отговори в следващия гейм, когато стигна до първата си точка за пробив при 40:30, но опитът на Уилямс отново изигра ключова роля, за да може тя да вземе подаването си, с което и да затвърди пробива.

Българката не спря да се бори и при всяка възможност опитваше да затрудни много по-опитната си съперничка. В седмия гейм Уилямс отново имаше предимство, но Томова не се отказа и измъкна подаването си.

Носителката на 23 титли от Шлема дори аплодира едно контрапие на Томова, което ѝ даде предимство в гейма и се оказа ключово.

Уилямс спечели още един гейм и така принуди Томова да сервира за оставане в турнира, което отново върна напрежението в полето на българката. Тя обаче се справи и с това предизвикателство, макар американката да имаше мачбол.

Томова още веднъж си заслужи аплодисменти от Уилямс с прекрасно воле при мрежата, връщайки наглед невъзможна топка от много малък ъгъл.

При подаването си Уилямс нямаше проблеми да спечели и по този начин да стигне третия кръг в Лондон. Американката никога не е отпадала във втория си мач в английската столица, където има седем титли.

dnevnik.bg