Франция и Русия спечелиха мачовете си в първия кръг на финалният тунир между шест отбора в Лига на нациите, който се провежда в Лион. Домакините се наложиха над Бразилия 3:2 в ключовата среща в група А, докато Русия пречупи Полша.

Френският тим се нуждаеше от пет гейма, за да победи олимпийските шампион – 22:25, 25:20, 21:25, 25:22, 15:13. С много силни изяви се отличи Стефен Бойер, който завърши с 25 точки за победителите. На много високо ниво беше и голямата звезда на "петлите" Ървин Нгапет, който добави 23.

Срещата започна трудно за Франция, която изостана рано, но показа характер и се върна, за да държи под напрежение бразилците. Последва лесен втори гейм за домакините с много силна игра на Нгапет и Кевин Льо Ру. В третата част опитът на олимпийските шампиони им помогна, но в четвъртата част отново Франция беше напред.

Успехът позволи на Франция да поведе в група А, а в четвъртък Бразилия се изправя срещу Сърбия. Последният мач е между Сърбия и Франция в петък.

В група В, където са Русия, Полша и САЩ, Сборная взе предимство. Тимът на Сергей Шляпников се наложиха с 3:1 (25:18, 25:23, 22:25, 25:17) над Полша.

Ключова за победата на руснаците се оказа играта на Дмитрий Волков и Максим Михайлов, които се отчетоха със 17 и 16 точки. Опитният център Дмитрий Мусерски завърши с 14.

В четвъртък САЩ се среща с Полша, докато след ден почивка Русия ще играе със САЩ. Полуфиналите в турнира са в събота, а финалът в неделя.

dnevnik.bg