След пауза от 47 дни българският футбол се завръща с мач за суперкупата, който ще даде и неофициалното начало на сезона. Седемкратният шампион "Лудогорец" и носителят на Купата на България "Славия" ще си оспорват трофея, като се изправят един срещу друг в Стара Загора.

Срещата ще послужи на двата отбора и като последна проверка преди мачовете от европейските турнири през следващата седмица. На 10 юли "Лудогорец" ще играе срещу "Крусейдърс" в първия предварителен кръг на Шампионската лига, докато точно след седмица "Славия" гостува на финландския "Илвес" (Тампере).

Въпреки че спечели седем пъти титлата на страната "Лудогорец" има само две суперкупи (2012 и 2014 г.) във витрината си. Три пъти отборът загуби срещата, която определя носителя на трофея, като през 2013 г. отстъпи на "Берое" с дузпи, две години по-късно беше победен с 1:0 от "Черно море", а през миналата година отново дузпи донесоха суперкупата на "Ботев". През 2016 г. мач за суперкупата нямаше.

Суперкупата пък е единственият трофей, който "Славия" не е печелил. Причината е, че той беше въведен едва през 1989 г., когато се проведе веднъж, а през 2004 г. възстановен.

За двубоя в Стара Загора "Лудогорец" няма проблеми с контузени играчи. Дотук шампионите привлякоха Димо Бакалов, Антон Недялков и Драгош Григоре. Новият мениджър Пауло Аутуори може да разчита на всички играчи.

"Славия" пък ще бъде без две основни фигури Ивайло Димитров и Георги Йомов. Първият е водещият реализатор на отбора от миналия сезон, но още не е започнал подготовка. Йомов, който вкара решителната дузпа срещу "Левски" във финала за купата, също е с контузия. Двамата не попаднаха в групата на треньора Златомир Загорчич.

"При нас успехът идва, защото нямаме големи звезди. Имаме добър колектив с млади момчета. Напълно възможно е да се повтори историята от мача за купата – "Левски" беше абсолютен фаворит, но загуби. Според мен фаворизирането на отбори е много грешно и на световното първенство това се потвърждава", каза капитанът на "Славия" Георги Петков.

Двубоят между "Лудогорец" и "Славия" е днес от 20.30 ч. и ще бъде прдаван по "Диема Спорт" 2.

dnevnik.bg