Световното първенство по футбол в Русия навлиза в решителната си фаза с началото на четвъртфиналите. Първите два двубоя от горната половина на схемата ще представят сблъсък между отбори от Южна Америка и Европа.

От 17.00 часа Уругвай среща Франция, а в 21.00 фаворитът за титлата Бразилия се изправя срещу талантливия белгийски отбор.

Големият тест за фаворита

Двубоят между Бразилия и Белгия е първото голямо изпитание за "селесао". Досега в турнира бразилците не срещнаха съпротива, макар воденият от Тите състав да показа колебания.

След равенството срещу Швейцария (1:1) и измъчения успех в добавеното време над Коста Рика (2:0), без да показват зрелищен футбол, бразилците изглежда постепенно напипаха правилния ритъм с безпроблемни победи срещу Сърбия (2:0) и Мексико (2:0) в осминафинала.

Сега те се изправят срещу атакуващата мощ на Белгия. "Червените дяволи" са най-резултатният отбор на шампионата с 12 попадения в четири мача.

Вероятно белгийците ще излязат с увереност в двубоя след вдъхновеното представяне в осминафинала срещу Япония, в който успяха да направят впечатляващ обрат от 0:2 до 3:2.

"Белгийците са много силни физически и технически. Във всички турнири Бразилия е фаворит, но знаем, че това не е достатъчно. Трябва да работим здраво и да даваме най-доброто от себе си във всеки мач, ако искаме да спечелим титлата. Ще продължим да работим здраво и ще починем добре, защото двубоят ще бъде още по-труден", каза Тиаго Силва след успеха срещу Мексико.

Петкратните световни шампиони имат неразкрити възможности, като големите очаквания са насочени към звездата Неймар. Нападателят не впечатли с изявите си досега въпреки двата си гола. Играчът на ПСЖ е направил най-много докосвания в наказателното поле на съперника - 48, което е с 16 повече от Еден Азар

Капитанът на Белгия ще се опита да поведе съотборниците си към голям пробив в турнира. В историята белгийците са стигали веднъж до полуфиналите на световни първенства през 1986 г., като преди четири години в Бразилия отпаднаха на четвъртфинал от Аржентина.

Въпреки силата си в атака, в мача с Япония се видяха трудностите на белгийците срещу добре организирана защита. "Червените дяволи" обаче превъзхождат повечето тимове на шампионата с дълбочината в състава, което дава варианти на селекционера Роберто Мартинес.

"Знаем на какво сме способни, но бразилците са фаворити, което ни поставя в нетипична роля. Това е мечтан мач за нашите играчи. Те са родени да играят в такива двубои. Като треньор имам много опции с този отбор, но знам в главата си какво искам да направя", каза Мартинес в навечерието на двубоя.

Двата отбора са се срещали веднъж на световни първенства - в осминафинала през 2002 г., когато бразилците надделяха с 2:0. В състава на Белгия няма проблеми, докато за "селесао" ще отсъстват контузеният Дъглас Коста и Каземиро, който е наказан заради натрупани жълти картони.

Може ли прагматизмът на Уругвай да спре Франция

Фазата на четвъртфиналите ще бъде открита с двубоя между Франция и Уругвай. Южноамериканците спечелиха всичките си четири мача досега, като допуснаха едва един гол. Те са отправили поглед към класиране сред първите четири на световни финали за втори път в последните три издания на турнира.

Важно за амбициите на уругвайците ще бъде участието на Единсон Кавани. Нападателят получи контузия в прасеца в осминафинала срещу Португалия, но в четвъртък даде надежди на селекционера Оскар Табарес. Кавани се включи в последната тренировка, като ръководителят на лекарския щаб на Уругвай доктор Пан остава оптимист за участието на играча.

Ако Кавани не се възстанови навреме, голямата тежест в атаката ще падне върху Луис Суарес. Нападателят на "Барселона" е уверен, че с опита си може да помогне на отбора. "Трябва да бъда от тихите, защото има много млади играчи в състава. Трябва да водя отбора с примера си. С мачовете в националния се научих как да се справям в подобни ситуации", каза Суарес.В отбраната на Уругвай ще действа дуото на "Атлетико" Диего Годин и Хосе Хименес, които ще се изправят срещу съотборниците си в клуба от Мадрид Антоан Гризман и Лукас Ернандес.

"Уругвай ще играе като "Атлетико". Те ще се възползват от времето си, ще падат и ще търсят обяснение от съдията. Ще трябва да свикнем с това, че те ще искат да направят мача скучен", каза Гризман.


В лагера на Франция единственият отсъстващ е Блес Матюиди, който ще пропусне двубоя заради натрупани жълти картони. Очаква се неговото място да заеме халфът на "Байерн" Корентен Толисо.

Основното оръжие на Франция ще бъде 19-годишният Килиан Мбапе. Играчът на ПСЖ се разписа три пъти при успеха с 4:3 срещу Аржентина в осминафинала, като той стана първият тийнейджър след Пеле от 1958 г., който отбелязва хеттрик на световно.

Четири от последните пет двубоя между двата отбора завършиха при нулево равенство. Французите нямат загуба на световно първенство от южноамерикански съперник в девет поредни мача. "Петлите" ще търсят първо класиране на полуфинал от 2006 г., когато стигнаха до финала в надпреварата.

"Стилът на Уругвай е различен от този на Аржентина. Те ще бъдат търпеливи, невероятно организирани са в защита и не допускат много голове. Но те също знаят как да атакуват и са много добри на контраатаки. Превключват от защита в атака по директен начин и имат двама талантливи нападатели. Нужно е да бъдем повече от търпеливи, за да ги отстраним", каза селекционерът на Франция Дидие Дешан.

Дневник