Със спокойна, уверена и много ефективна игра Франция успя да победи Уругвай с 2:0 и да продължи към полуфиналите на световното първенство. С първите си два точни удара в срещата "петлите" вкараха два гола, които се оказаха напълно достатъчни за крайния успех.

Рафаел Варан откри в 40-ата минута след центриране от фаул на Антоан Гризман. Второто попадение беше дело на нападателя, дошло и след грешка на уругвайския вратар Фернандо Муслера.

Френският тим отстранява втори световен шампион дотук, след като в предния кръг победи Аржентина. В битката за класиране на финал Франция ще срещне победителя от двубоя Бразилия – Белгия, който е по-късно.

Класирането на полуфинал е първо за Франция от 2006 г., когато тимът игра в двубоя за титлата, но загуби от Италия. За южноамериканците това пък е едва второ отпадане във фазата на четвъртфиналите. Дотук единственото беше през 1966 г.

Преди двубоя с Франция Уругвай имаше едва един допуснат гол на световните финали. Отсъствието на Единсон Кавани обаче оказа влияние на целия отбор, който беше далеч от показаното дотук. Въпреки надеждите за Уругвай 24 часа преди мача основният голмайстор остана на пейката, след като не беше напълно възстановен. Вместо него на терена се появи Кристиан Стуани, който застана до Луис Суарес.

В началото на мача уругвайците стъписаха Франция с агресивната си игра и това, че пресираха халфовете на "петлите" много рано. Пол Погба имаше големи проблеми, като се налагаше много често Н'Голо Канте да му помага.

Въпреки това първият сериозен шанс за гол се откри именно пред Франция. Килиан Мбапе се озова абсолютно сам на около 8 метра от вратата, но вместо да спре топката, реши да стреля веднага с глава и сгреши.

Последва натиск на Уругвай като за отрицателно време играчите на Оскар Табарес успяха да отправят шест изстрела. В основата на всичко по-интересно беше Суарес, който с постоянното си движение беше много труден за опазване.

Пет минути преди почивката Франция вкара гол и успя да поведе. Бентанкур извърши нарушение срещу Толисо и по този начин позволи на "петлите" да се пренесат опасно близо до вратата на Муслера.

Гризман центрира от свободния удар, а Рафаел Варан изскочи пред Стуани и засече топката с глава – 0:1.

Централният защитник отбеляза едва третия си гол за националния тим, като всеки един от тях е дошъл след удар с глава.

Много бързо Уругвай можеше да отговори, при това също след статично положение. Три минути след попадението на Варан, Мартин Касерес стреля с глава, но капитанът на "петлите" Юго Лорис се прояви отлично и спаси с една ръка. При добавката пък Диего Годин стреля много неточно.

Второто полувреме започна с грешка на Муслера, която можеше да доведе до втори гол в неговата мрежа. Уругвайският вратар опита да показва техника, но позволи на Гризман да играе с топката. За щастие на Муслера обаче тя излезе в аут.

След това южноамериканците се активизираха и успяха да пренесат играта в предни позиции. Суарес обаче продължи да се движи много и по-често да се задържа извън наказателното, което не създаваше много опасности за френската защита.

Час след началото на мача Табарес взе нещата в свой ръце и направи две промени. Той извади инертния Стуани и Бентанкур, който вече имаше картон, за да пусне Макси Гомес и Кристиан Родригес.

Промените не донесоха желания ефект на Уругвай и в 61-ата минута Франция вече имаше преднина от два гола.

Антоан Гризман отправи диагонален удар, който обаче не изглежаше толкова силен и опасен. Муслера обаче не подходи добре в ситуацията, като тялото не беше зад ръцете му, тя се плъзна по пръстите и попадна в мрежата зад него.

Пасивът от два гола и лошата игра изнерви уругвайците и това доведе до грозни сцени на терена. За съдията Нестор Питана се отвори повече работа при едно меле между двата тима, предизвикано от Мбапе и Родригес.

Голът на Гризман беше едва вторият точен удар за Франция в мача, което само показа ефективността на футболистите на Дидие Дешан. В оставащите минути до края Уругвай така и не успя да се настани трайно в полето пред Юго Лорис.

Френският капитан се отчете общо с четири спасявания в мача и допринесе със стабилна игра за спокойствието на останалите си съотборници.

dnevnik.bg