Четири европейски отбора влизат в спор за последните две места на полуфиналите от световното първенство по футбол. В 21.00 часа домакинът Русия ще премери сили срещу Хърватия, като "сборная" ще се опита да прескочи четвъртфиналите за пръв път в историята на световните финали.

Преди това в 17.00 една Швеция ще се опита да спре амбицирания млад състав на Англия. Британците са фаворити в долната половина на схемата, като пред възпитаниците на Гарет Саутгейт се открива отлична възможност.

Англичаните са преодолявали само два пъти четвъртфиналите и са отпадали в шест случая на това стъпало. Селекционерът Саутгейт осъзнава важността на двубоя и вярва, че отборът трябва да се възползва от сегашната ситуация въпреки липсата на опит на състава.

"Нашият отбор ще бъде по-силен след две години, когато ще имаме повече опит. Въпреки това може и да нямаме толкова добра възможност, затова трябва да я използваме", каза Саутгейт пред ITV.

Англичаните започнаха турнира без големи очаквания, но постепенно натрупаха увереност. След две победи срещу Тунис (2:1) и Панама (6:1) и поражение от Белгия (0:1) в групата, те преодоляха драматично осминафинала след изпълнение на дузпи срещу борбения отбор на Колумбия.

Англия и Швеция са се срещали 23 пъти помежду си, в които имат по седем победи и девет равенства. Във всеки от четирите мача помежду си на световни финали са завършвали с равенство.

Шведите ще търсят класиране на първи полуфинал от 1994 г., когато в двубоя за третото място разгромиха с 4:0 България. Капитанът Андреас Гранквист смята, че колективът е голямата сила на отбора.

"Ние сме отбор и правим всичко заедно, било то на или извън терена. Това се крие зад нашия успех досега в турнира. Може да нямаме най-добрия състав на хартия или като индивидуалности, но като отбор се целим високо", каза Гранквист.

Капитанът на Швеция реализира и двете отсъдени дузпи до момента за шведите. Той предупреди, че най-голямата заплаха, с която трябва да се справят съотборниците му, е Хари Кейн. Звездата на "Тотнъм" отбеляза шест гола в три мача, като той остана единственият чист нападател в състава на англичаните след контузията на Джейми Варди срещу Колумбия.
 

"Някога един треньор е казал, че неговият отбор е сравнително лесен за анализ, но труден за побеждаване. Това е добро описание за нас. Не би трябвало да е толкова трудно, за да добиете идея от начина, по който играем. От самото начало вярваме силно в нашите убеждения", каза селекционерът на шведите Яне Андерсон.

Единственият проблем за него е отсъствието на защитника Микаел Лустиг, който е с натрупани жълти картони. Според селекционера на шведите решаващо в двубоя ще бъде използването на статичните положения. Скандинавците са вкарали два гола от статични положения, докато англичаните имат три - най-много от всички отбори в турнира.

"Статичните положения определено ще бъдат фактор. За пръв път ще се изправим срещу съперник, с който малко или много сме на същото ниво в това отношение. Двубоят ще бъде битка за първа топка", каза още Андерсон.

Готова ли е Русия да поднесе нова изненада


Този въпрос си задават футболни експерти и фенове. Домакините са най-ниско поставеният отбор в ранглистата на ФИФА (65) от отборите на мондиала, като започнаха турнира с доста въпросителни около състоянието си.

Подкрепата от сънародниците им вероятно даде сили на възпитаниците на Станислав Черчесов, които излязоха безпроблемно от групата. Руснаците направиха най-силния старт за страна-домакин в историята на световните финали след победи в първите си два мача срещу Саудитска Арабия и Египет с обща голова разлика 8:1.

С отлични намеси на вратаря Игор Акинфеев "сборная" отстрани един от фаворитите Испания след изпълнение на дузпи. Сега руснаците се изправят срещу амбицирания тим на Хърватия в търсене на първи полуфинал в своята история.

"Ясно е, че хърватите играят различен футбол, но срещата започва от 0:0 и в хода на мача те ще действат според ситуацията. Все пак това са елиминации и тук най-важното е резултатът. Трябва да вземем предвид, че вероятно ще променят тактиката си и трябва да бъдем готови за всичко", заяви Черчесов в навечерието на мача.

Хърватите също трябваше да преминат през драма с дузпи, за да стигнат до четвъртфиналите. Те отстраниха Дания, но в играта им личеше много брак. Те ще се надяват да повторят представянето си от 1998 г., когато на шампионата във Франция грабнаха бронзовите медали.

Хърватия е един от отборите, които впечатлиха най-много с представянето си досега. С балансиран състав и силна средна линия, движена от Лука Модрич и Иван Ракитич, хърватите изглеждат готови за голям пробив в турнира.

"Не може да отделиш специално внимание само на един играч. На всяка позиция хърватите разполагат с добри футболисти и трябва да обърнем внимание на всеки от тях. Знаем, че този отбор е на високо ниво и има класа. За да играем успешно срещу тях, трябва да покажем индивидуални качества и отборна игра", добави руският селекционер.

Дневник