Генералният секретар на Швейцарската футболна федерация Алекс Майшер предложи премахване на двойното гражданство за играчите, които искат да се състезават за националните отбори на страната.

Идеята му е по този начин да се избегнат случаите на футболисти, които се възползват от програмите за развитие в Швейцария и я представят на юношеско ниво, но след това избират да играят за друга държава.

В голямата си част швейцарският национален отбор е съставен от второ поколение имигранти, чиито родители идват предимно от бивша Югославия и някои страни от Африка.

Две от звездите на тима - Гранит Джака и Джеран Шакири, предизвикаха скандал на световното първенство в Русия. Те бяха глобени заради начина, по който празнуваха головете си при победата срещу Сърбия (2:1) в груповата фаза. Двамата полузащитници, които са етнически албанци от косовски произход, се радваха, като показваха жестове, наподобяващи орела в националния флаг на Албания.

"Трябва да се запитаме дали искаме двойно гражданство. Трябва да има план, чрез който играчите да бъдат привързани към швейцарския национален отбор от ранна възраст. Това е една идея, която ми се върти от доста време. Случаите с жестовете с орлите показаха, че имаме проблем", каза Майшер в интервю за вестник Tagesanzeiger.

"Чуваме много обещания, но след това даден играч навършва 21 години и решава да играе за друга страна, защото вижда по-големи шансове да международна изява", допълни генералният секретар на федерацията.

Сред действащите футболисти, които са представяли Швейцария на юношеско ниво, но след това са решили да играят за друга страна, са Иван Ракитич (Хърватия), Франк Фелтшер (Венецуела) и братът на Гранит Джака - Таулант (Албания).

"Намирам за шокиращо, че тук нямаме никакъв механизъм. Един такъв играч заема много ценно и скъпо тренировъчно място. Може би вратите на нашите програми за финансиране трябва да бъдат отворени само за млади футболисти, които нямат двойно гражданство", предложи Майшер.


Неговото притеснение е, че с увеличаването на участниците в световните първенства ще зачестят случаите на футболисти, които са продукт на швейцарската футболна система, но играят за други страни.

"Днес ние се възползваме от силата на нашия национален отбор. Но ако в бъдеще Босна, Хърватия, Албания и някои страни от Африка участват на световни първенства, може да се получи така, че тренираме много футболисти за други страни", обясни той.

Според него въвеждането на подобно правило за двойното гражданство ще направи по-лесен живота на самите играчи. "Би било облекчаващо за много футболисти, ако решението (за коя страна да играят) се вземе по-рано", завърши генералният секретар на швейцарската федерация.

Дневник