С два гола с глава на Хари Магуайър и Деле Али Англия постигна безапелационна победа с 2:0 срещу Швеция с 2:0 и се класира за полуфиналите на световното първенство в Русия.

За пръв път от 1990 г. и едва за трети път в своята история след титлата на родна земя през 1966 г. "трите лъва" достигнаха финалната четворка в шампионат на планетата.

В спор за място на финала тимът, воден от Гарет Саутгейт, ще се изправи срещу Русия или Хърватия. Те излизат в 21.00 ч. на стадион "Фишт" в Сочи, за да определят последния полуфиналист.

Англичаните категорично надиграха шведския отбор, който не създаде нито една голова ситуация през първото полувреме. През втората част скандинавците стигнаха до добри възможности - първо да изравнят резултата, а след това да намалят изоставането си. Джордан Пикфорд обаче беше блестящ на вратата на Англия в тези ситуации.

Двата отбора започнаха мача доста предпазливо. Шведите очаквано се прибраха дълбоко в своята половина, а англичаните не бързаха с опитите си да търсят откриващо попадение.

Постепенно атаките на британския тим започнаха да стават по-директни, а защитата на скандинавците започна да изпитва проблеми с дългите подавания зад гърба й. Центриранията на английските футболисти също вещаеха опасност, докато шведите почти не преминаваха централната линия.

Първата опасност дойде в 19-ата минута. Рахим Стърлинг напредна по крилото, стигна до наказателното поле и намери Хари Кейн. Голмайсторът на "Тотнъм" шутира от двайсетина метра по земята, но топката премина покрай вратата.

В 30-ата минута Англия откри резултата, след като за пореден път на този мондиал демонстрира уменията си при статични положения. Ашли Йънг центрира от корнер, а Хари Магуайър насочи топката в мрежата с глава. Централният защитник отбеляза първия си гол за националния отбор.

В края на полувремето англичаните можеха да нанесат решителен втори удар, но Стърлинг пропиля чудесна възможност. Той беше изведен зад защитата, измъкна се очи в очи с Робин Олсен и опита да го излъже. Вратарят спаси, но топката се върна в крилото на "Манчестър сити". Вместо да комбинира с непокритите около точката на дузпата Кейн и Али Стърлинг реши да играе сам и ударът му беше блокиран.

След като не създадоха нито една опасност през първото полувреме, шведите можеха да изравнят само две минути след почивката. Маркус Берг отправи силен удар с глава след центриране отляво, но Пикфорд направи отлично спасяване с една ръка.

В 59-ата минута Англия вкара втори гол и направи решаваща крачка към полуфиналите. След дълго разиграване около наказателното поле Джеси Лингард достави перфектно центриране към далечната греда, където Али се измъкна зад защитата и отблизо вкара с глава.

Три минути по-късно шведите организираха най-добрата атака в мача. След центриране по земя отдясно Берг върна технично с пета назад към Виктор Клаесен. Той стреля по земя към долния ляв ъгъл, но Пикфорд отново спаси.

В 72-ата минута вратарят на "Евертън" окончателно прекърши надеждите на Швеция да се върне в мача. Берг се завъртя добре в наказателното поле и отправи хубав удар, който се насочваше под напречната греда. Пикфорд обаче реагира бързо, разтегна се и изби в корнер.

В оставащите минути Англия можеше да стигне до по-убедителен успех, но Стърлинг и Лингард не се възползваха от добри възможности.

Дневник