Световният номер 1 Рафаел Надал се класира с лекота за осминафиналите на "Уимбълдън". Носителят на 17 титли от Големия шлем надигра австралийския тинейджър Алекс де Минор с 6:1, 6:2, 6:4 и влезе във втората седмица на турнира без загубен сет.

С успеха днес испанецът си гарантира, че остане начело в световната ранглиста и след "Уимбълдън". Тъй като изравни класирането си от миналата година, той вече не може да бъде изместен от Роджър Федерер, дори швейцарецът да защити титлата си в Лондон.

След като в първия даде осем гейма на Дуди Села, а във втория - 11 на Михаил Кукушкин, Надал беше още по-убедителен срещу Де Минор. 19-годишният австралиец показа голямо желание за борба и някои чудесни изпълнения, но световният номер 1 не му остави шансове.

Преломен момент в мача се оказа четвъртият гейм на двубоя, в който сервираше Де Минор. Австралиецът спаси половин дузина точки за пробив, но в крайна сметка се предаде след 13-минутна битка и изостана с 1:3.

В следващия гейм Надал изостана с 0:30, но влезе в страхотна серия от 12 поредни точки, която му донесе аванс от 5:1 и 40:0. Де Минор спря серията на испанеца и намали до 30:40. Надал все пак не допусна усложнения и реализира третия си сетбол.

Втората част се разви по идентичен начин. Де Минор спечели първите си две подавания и поведе с 2:1, но след това загуби пет последователни гейма, а с това и сета.

Австралийският тинейджър започна добре и третата част. Той отново взе първите си два сервис гейма и поведе с 2:1, след което загуби три поредни гейма и изостана с 2:4. Този път обаче 80-ият в световната ранглиста не се срина, а успя да се задържи в сета.

Де Минор намали изоставането си до 4:5 и дори стигна до точка за връщане на пробива в гейма, в който Надал сервираше за спечелването на мача. Испанецът обаче я спаси и сложи точка на спора след два часа игра.

В осминафиналите двукратният шампион в "Уимбълдън" ще се изправи срещу победителя от мача между италианеца Фабио Фонини и чеха Иржи Весели.

Поставеният под №5 Хуан Мартин дел Потро също се класира за четвъртия кръг. Аржентинецът победи Беноа Пер от Франция с 6:4, 7:6 (4), 6:3. В следващия кръг той ще се изправи срещу друг французин - Жил Симон, който отстрани Матю Ебдън от Австралия след 6:1, 6:7 (3), 6:3, 7:6 (2).

В мач, който стартира в петък, но беше прекратен и се доигра днес, Милош Раонич победи австрийкия квалификант Денис Новак със 7:6 (5), 4:6, 7:5, 6:2. В спор за място в четвъртфиналите канадецът ще играе с американеца Макензи Макдоналд.

Дневник