Хърватия се класира на полуфинал на световното първенство след драматична победа с дузпи над Русия. Срещата на стадион "Фищ" в Сочи беше много драматична и премина през няколко обрата, преди да бъде решена след изстрели от бялата точка. Едва за втори път в историята си победителят стигна до полуфиналите.

Русия поведе в 31-ата минута с прекрасен гол на Денис Черишев, но малко преди почивката хърватите изравниха с точен изстрел с глава на Андрей Крамарич. В продълженията Домагой Вида се разписа в 101-ата минута, но домакините не се отказаха и в 115-ата минута Марио Фернандес изравни.

Във втори пореден двубой двата тима не успяха да решат нещата в редовните 90 минути. В осминафиналите Русия победи след дузпи Исапяни, докато Хърватия се справи по същия начин с Дания.

За пръв път от 1998 г. Хърватия достига до полуфиналите. Преди 20 години "шахматистите" записаха най-доброто си представяне на световни финали, още в дебюта си, стигайки до бронзовите медали.

За руския отбор стигането на четвъртфинал е едва трето от 1966 г. насам. След разпадането на Съветския съюз тимът не беше прескачал груповата фаза на световни първенства.

Хърватия излезе без Марсело Брозович, като изглеждаше по-офанзивно от предишните си мачове. Иван Ракитич беше поставен точно пред защитата, а това позволи в титулярния състав да бъде включен Андрей Крамарич.

В началните минути двата тима бяха много предпазливи и не искаха да предприемат никакви рискове. Все пак в шестата минута Анте Ребич успя да се пребори с Кудряшов и да центрира прострелно в наказателното поле, но защитата в червено се справи.

Две минути по-късно отново крилото на Хърватия беше в центъра на събитията, когато стреля с глава, но топката мина над вратата.

Руските футболисти успяваха да отнемат няколко пъти топката в средата на терена, но не и да организират бързи контраатаки. Играещите пред защитата Кузяев и Зобнин убиваха темпото и по-често търсеха подавания назад или настрани.

В предни позиции пък Дзюба оставаше прекалено изолиран, търсен единствено с дълги подавания.

До средата на първата част головите положения пред двете врати липсваха, като дори нямаше точен удар към Игор Акинфеев и Даниел Субашич.

Точно когато изглеждаше, че Русия така и не успява да стигне до нищо опасно пред хърватската врата, домакините откриха резултата. Прекрасно проведена контраатака и комбинация между Черишев и Дзюба изведе първия на стрелкова позиция. Лука Модрич не успя да спре Черишев, който отправи фалцов удар с левия си крак, а вратарят Субашич само изгледа как топката влиза в мрежата му.

Попадението е четвърто за халфа на световното първенство, след като той вкара три още в груповата фаза.

Шест минути преди почивката обаче Хърватия се върна в срещата и успя да изравни. "Шахматистите", които държаха топката почти през цялото време нямаха успех при постепенните си атаки. При една от контрите си обаче изненадаха защитата в червено.

Марио Манджукич беше изведен отляво и пусна хитър пас към Крамарич, а нападателят с №9 засече с глава, изравнявайки – 1:1.

Крамарич се превърна в седмият футболист на Хърватия, който вкарва на световното първенство. По този показател единствено Белгия има повече голмайстори, след като девет различни души се разписаха за "червените дяволи".

През втората част руският отбор се прибра плътно в своята половина, като остави инициативата изцяло на Хърватия. Единствено Дзюба остана в предни позиции, но беше много изолиран и често се бореше с двама от противниковия тим.

Хърватският отбор усили натиска си и в 60-ата минута беше близо до обрата, но удар на Иван Перишич срещна страничния стълб.

Малко по-късно треньорът Далич направи промяна, като включи на терена Брозович и извади Перишич. Това доведе до промени, като Модрич мина в предни позиции на коронната си позиция, докато Крамарич беше поставен на крилото.

Русия имаше много редки шансове, главно на контраатака. Те се свждаха до пробиви по фланга и центрирания, но най-добрата възможност пропусна резервата Александър Ерохин, който стреля в аут с глава.

В заключителните 10 минути Станислав Черчесов извади и Дзюба, който вече беше изморен, и опита да насити средата на терена. Хърватия вече не нападаше толкова устремено и действаше бавно, с което пък по никакъв начин не изненадваше руснаците.

Накрая по-драматично стана от другата страна, след като Даниел Субашич получи контузия, а Хърватия вече беше направила и трите си промени.

Стражът на "шахматистите" трябваше да се намесва в четвъртата минута на добавеното време, когато Фьодор Смолов стреля изненадващо от много малък ъгъл, но Субашич спаси.

В крайна сметка нови голове не паднаха и двубоят влезе в продължения.За втори пореден мач и двата тима трябваше да играят допълнителни 30 минути, както им се случи в срещите на осминафиналите с Испания и Дания.

Малко след започване на продължението десният бранител на Хърватия Шиме Върсалко получи контузия и доведе до влизане на ветерана Ведран Чорлука, както и до рокади в хърватската отбрана.

Точно при изтичане на 99-ата минута Русия получи малко очакван шанс, след каро Вида сбърка, а Ерохин изведе на добра позиция Фьодор Смолов. Нападателят на Сборная обаче си поведе лошо и избра да търси нарушение срещу Деян Ловрен, взимайки грешно решение.

Минута по-късно Хърватия нанесе съкрушителен удар по амбициите на домакините с попадение на Домагой Вида. Първо Иля Кутепов напълно ненужно изчисти в корнер, вместо да остави топката на вратаря си Акинфеев. След центрирането Вида беше оставен непокрит и нанесе удар към вратата.

Топката мина през няколко играчи и вратаря Акинфеев и се спря в мрежата – 1:2.

За второто продължение Станислав Черчесов опита да вдъхне кураж на своите и да ги накара отново да атакуват. Руските футболисти се хвърлиха в предни позиции, като Ерохин и Смолов имаха добри възможности. И при двете обаче контузеният Субашич се намеси отлично.

Все пак в 115-ата минута Русия изравни и продължи да мечтае. Изравнителното попадение на домакините отново падна след статично положение, дошло заради игра с ръка на Йосип Пиварич.

Резервата Дзагоев центрира, а Марио Фернандес се пласира много добре между Манджукич и Чорлука, и се разписа с глава.

До края на продълженията нови интересни моменти не липсваха, но и пред двете врати убягваше само последния извеждащ пас.

Дневник