Временният селекционер на Испания Фернандо Йеро прекрати отношенията си с местната футболна федерация. Бившият капитан на "Реал" (Мадрид) пое "фурия роха" на пожар, след като Хулен Лопетеги беше уволнен един ден преди началото на световното първенство. Той е получил предложение да се върне на предишния си пост - спортен директор на федерацията, но е отказал.

"След много километри, изминати заедно, испанската футболна федерация и Фернандо Йеро обявяват край на своите отношения, след като националният отбор приключи участието си на световното първенство. Йеро отказа предложение да се завърне на предишния си пост като спортен директор и пожела да потърси нови хоризонти и нови професионални предизвикателства", се казва в съобщението на федерацията.

Йеро беше спортен директор на испанската федерация от ноември 2017 г. Това беше вторият му период на тази позиция. Първият беше от есента на 2007 г. до лятото на 2011 г.

Бившият защитник имаше много малък опит като треньор, когато пое националния отбор в навечерието на мондиала. Йеро беше помощник на Карло Анчелоти в "Реал", а през лятото на 2016 г. за пръв път получи възможност да е старши треньор. Тогава той пое втородивизионния "Овиедо" и остана на поста един сезон, в който записа 17 победи и 16 загуби в 50 мача.

Йеро не успя да вдигне Испания след шокиращата раздяла с Лопетеги. Световните шампиони от 2010 г. не допуснаха нито една загуба в Русия, но записаха само една победа - с 1:0 срещу Иран в груповата фаза. "Фурия роха" спечели групата си след драматичното равенство с Мароко (2:2) и попадна в по-лекия поток на директните елиминации, но след това изненадващо отпадна от Русия след дузпи.

"Федерацията изказва своята благодарност към Фернандо Йеро за неговата отдаденост и чувство за отговорност. Благодарим му, че пое националния отбор при изключително необичайни обстоятелства, както и за всичките му други роли в нашата организация, която винаги ще бъде негов дом", заявиха още от федерацията.

Дневник