Хърватският футболист Домагой Вида се размина само с предупреждение от ФИФА за проукраински коментар след победата срещу Русия в последния четвъртфинал от световното първенство.

След драматичния успех с дузпи защитникът на "Бешикташ" и бившият му съотборник в "Динамо" (Киев) Огниен Вукойевич записаха видеообръщение. "Слава на Украйна", обяви Вида в началото на клипа, който беше публикуван във "Фейсбук" от украинския журналист Андрей Шахов.

"Тази победа е за "Динамо" и за Украйна", добави Вукойевич, който в момента работи като скаут за клуба от Киев. Фразата "Слава на Украйна" стана слоган на украинските антируски националисти след анексирането на Крим през 2014 г.

Вида, който вкара гола за Хърватия в продълженията срещу Русия, беше заплашен да пропусне полуфинала срещу Англия и дори евентуално участие във финала. ФИФА все пак реши да не прибягва до наказание.

"Можем да потвърдим, че дисциплинарната комисия на ФИФА изпрати предупреждение на футболиста Домагой Вида заради видеообръщение след мача от световното първенство между Хърватия и Русия", се казва в изявлението на световната футболна централа.

Дисциплинарният правилник на ФИФА забранява "политически слогани под каквато и да било форма". Член 54 пък гласи, че "всеки, който провокира масовата публика по време на мач, ще бъде наказан за два мача и глобен с най-малко 5000 швейцарски франка".

Дневник