Руският национален отбор по волейбол за мъже спечели първото издание на Лигата на нациите. "Сборная" триумфира в турнира, който от тази година замени Световната лига, след категорична победа над Франция с 3:0 (25:22, 25:20, 25:23).

Двубоят се игра пред 10 хиляди зрители на стадион "Пиер Морой" в Лил и продължи два часа и 20 минути. Руските волейболисти затвърдиха отличната си игра във финалната шестица с четвърта победа от четири мача, в които загубиха само един гейм.

Блокадата и сервисът се оказаха оръжията, които дадоха предимство на руснаците в битката за златните медали. Те направиха двойно повече асове и двойно повече блокади от французите, а освен това допуснаха една грешка по-малко от съперника.

Максим Михайлов беше най-резултатен за победителите с 19 точки. Той изигра страхотен мач и реализира 14 от 19-те си атаки, като добави две блокади и три аса. Дмитрий Мусерски се отчете с 12 точки, а Егор Клюка завърши с десет.

За Франция най-резултатен беше Ървинг Нгапет с 16 точки - 14 успешни атаки от 28 опита, един ас и една блокада. Нито един от съотборниците му обаче не отбеляза повече от осем точки.

Русия печели най-комерсиалния волейболен турнир за пръв път от пет години насам и общо за четвърти в историята.

По-рано днес САЩ спечели бронзовите медали след победа срещу Бразилия с 3:0 (25:21, 28:26, 28:26).

Дневник