Стратегическата група на Формула 1 обсъди възможни промени в правилата на спорта за следващите години. По време на уикенда за Гран при на Великобритания шефовете на отборите се срещнаха с представители на Световната автомобилна асоциация (ФИА) и собствениците от "Либърти медиа".

Заместник-шефът на "Форс Индия" Отмар Шафнауер обяви, че сред обсъжданите промени са въвеждане на спринтови състезания през уикенда, както и ново точкуване.

"Става въпрос за много ранна фаза на разговорите, но чухме идеи за спринтови състезания, които да се провеждат в събота, както и за различно разпределение на точките. Обсъжда се точки да се дават дори до 20-о място", каза Шафнауер.

От "Форс Индия" обаче не са сигурни дали идеите са добри: "Ако има спринт в събота какво се случва със състезанието в неделя. И губи ли то своето значение на централно събитие през уикенда. Спринтовете са добри за Формула 2".

В момента точки във Формула 1 получават болидите, завършили до десето място. Тази система беше въведена през 2010 г., след като преди това точки взимаха първите осем. От 80-те години до 2003 г. точки се присъждаха на първите шестима.

Сред идеите фигурира и увеличаване на броя на състезанията. През последните години той нарасна до 21 надпревари, но от 2020 г. може да скочи с още 10% - т.е. до 23. Планира се обаче да отпадне провеждането на три състезания в три последователни уикенда.

През 2018 г. за пръв път тимовете имаха състезания в три поредни седмици – Франция, Австрия и Великобритания, но от 2019 г. това ще отпадне. Заради това стартът на сезона в Австралия ще бъде изтеглен по-рано.

"Три състезания в три уикенда е прекалено много. Във Формула 1 сме най-добрите от гледна точка на логистиката, но дори и ние имахме проблеми. Наложи се да наемаме и други хора, да правим промени", каза Шафнауер.

Отборите обявиха, че могат да се справят и с четири поредни уикенда, но не виждат защо това трябва да се случва. През 2019 г. в календара ще влезе състезание по улиците на Маями, а Германия ще отпадне.

Дневник