Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер е първият четвъртфиналист в мъжкия "Уимбълдън". Осемкратният шампион в турнира записа поредната си безпроблемна победа, след като надигра французина Адриан Манарино с 6:0, 7:5, 6:4 за 105 минути.

Федерер стигна до финалната осмица в Лондон за 14-и път в последните 15 години и общо за 15-и при 19-ото си участие. 36-годишният швейцарец се класира за четвъртфиналите без загубен сет и без допуснат пробив. Той е дал общо 36 гейма на съперниците си в първите четири кръга - Душан Лайович, Лукаш Лацко, Ян-Ленард Щруф и Манарино.

Федерер изигра брилянтен първи сет срещу французина. Световният №2 го спечели за 16 минути, като даде едва пет точки на опонента си. Три от тях дойдоха в последния гейм, когато швейцарецът сервираше, за да затвори сета на нула. Манарино дори стигна до точка за пробив, но шампионът я спаси и взе първата част без загубен гейм.

Във втората французинът значително стабилизира сервиса си. Той отново не получаваше шансове в подаванията на Федерер и в този сет дори не стигна до точка за пробив. Манарино се задържаше в сета до 5:5. Тогава рекордьорът по титли в Лондон все пак успя да пробие и след това да приключи сета с експресен гейм на нула.

В третата поставеният под №22 Манарино оказа най-голяма съпротива. Французинът дори стигна до три "скрити" сетбола при 4:3, два от които поредни.

Федерер обаче спаси и трите точки за пробив и обърна гейма. Веднага след това швейцарецът реализира ключовия пробив, след което приключи мача с още един сервис гейм на нула.

Рекордьорът по титли от Големия шлем завърши двубоя с 12 аса, 67% вкаран първи сервис и 90% спечелени точки след първи сервис.

Той загуби едва 17 от 76-те точки, които бяха разиграни в подаванията му, и излезе победител в 47 от 100-те, в които посрещаше.

Швейцарецът пласира 44 уинъра срещу 18 за Манарино. Световният №2 допусна и по-малко непредизвикани грешки, въпреки че беше по-агресивният тенисист на корта - 20 срещу 21.

В опит да се класира за пети пореден и общо 13-и полуфинал в "Уимбълдън" Федерер ще срещне победителя от мача между Кевин Андерсън и Гаел Монфис.

Дневник