Рафаел Надал и Новак Джокович допълниха четвъртфиналите в мъжкия турнир на "Уимбълдън" след победи съответно над Иржи Весели и Карен Хачанов. Световният №1 Надал се справи с чеха с 6:3, 6:3, 6:4, а Джокович надви руснака също в три сета - 6:4, 6:2, 6:2.

Джокович се класира за своя 10-и четвъртфинал на "Уимбълдън" и общо 41-и в турнирите от Големия шлем.

Сърбинът и Надал, заедно с Роджър Федерер, Кевин Андерсън, Милош Раонич, Джон Иснър и Кей Нишикори са сред най-добрите осем. Остава да се изиграе единствено двубоят между Жил Симон и Хуан Мартин Дел Потро. Срещата между Кулата от Тандил и французина беше прекратена след три сета – 7:6 (1), 7:6 (5), 5:7 в полза на аржентинеца. Заради липса на достатъчно светлина двубоят ще се доиграе във вторник.

Победителят от този двубой ще се изправи срещу Надал.

Испанецът стигна до най-добрите осем за пръв път от 2011 г. Надал и чешкият левичар се срещнаха едва за втори път, като Надал остава със 100 процентов актив срещу Весели.

Световният №1 затвърди мнението, че се намира в много добра форма и постигна четвърта поредна чиста победа. Двукратният шампион от Лондон (2008 и 2010 г.) изигра бърз мач за своите стандарти и се нуждаеше само от 1.56 часа, за да победи 93-ия в ранглистата.

В течение на целия двубой Надал даде само една точка за пробив на Весели, при това в третия сет, когато чехът се възползва. Испанецът реализира девет аса и спечели 78% от точките при своя първи сервис. Надал завърши мача с 37 уинъра и само 12 непредизвикани грешки, откъдето дойде и разликата с Весели.

В първата част поставеният под №2 в Лондон направи пробив в четвъртия гейм, за да поведе с 3:1 и това се оказа достатъчно, за да реши сета. Сценарият беше подобен и във втория сет, когато Надал записа два пробива.

Испанецът спечели подаванията на Весели в петия и последния девети гейм, като единият от тях дори беше на нула.

Третият сет беше най-интересен, след като Весели се постара да го направи оспорван. Той спечели подаването на Надал в петия гейм и поведе с 3:2. Веднага след това обаче последва връщане на протива и до края Надал не допусна нови грешки. Той проби още веднъж съперника си, за да затвори и двубоя.

Носителят на 12 титли от Големия шлем продължи завръщането си и показа добра игра срещу Хачанов. Той успя да ограничи сервисите на руснака с много стабилния си ретур. Във важните моменти големият опит на Джокович си каза думата. Той спечели срещата само за час и 49 минути.

Първият сет беше много хаотичен, като Джокович допусна два пробива, но все пак успя да вземе три пъти подаването на своя съперник. Решаващият пробив дойде в последния десети гейм, за да може сърбинът да затвори частта с 6:4.

Това даде голяма увереност на Джокович, който продължи да играе много стабилно и увеличи броя на поредниге геймове, които спечели до пет, за да поведе с 3:0. До края на сета Хачанов все само два гейма и след едва 34 минути Джокович спечели втората част.

В третия сет Джокович реализира ключов пробив в шестия гейм, повеждайки с 4:2. След това го затвърди и проби отново.

На четвъртфиналите след два дни Джокович ще играе с Кей Нишикори, който пречупи квалификанта Ернестс Гулбис от Латвия. Джокович има 13 победи и само две поражения срещу японеца. През 2018 г. двамата се срещнаха на турнирите в Мадрид и Рим от "Мастърс" сериите, като и двата пъти сърбинът спечели.

"Доволен съм от победата и постигнатото. Мачът не започна никак добре за мен, но успях да се върна и да стабилизирам играта си. Карен е добър тенисист, срещу него винаги е много трудно", каза Джокович.

Сърбинът обясни, че вятърът е оказал влияние, както и липсата на светлина на корта, заради късното начало на срещата.

"Кей е много добър тенисист, вече дълго време е сред елита и е доказал, че може да се бори за големите трофеи в нашия спорт. Имаше проблеми с контузии, но се завърна", каза бившият №1 за следващия си съперник.

Дневник