Белгия и Франция ще определят първия финалист на световното първенство по футбол в Русия. Двубоят между двата отбора, които преодоляха по-трудната половина на схемата, е от 21.00 часа на стадион "Крестовский" в Санкт Петербург.

Белгийците са в непознати води, като ще търсят първо класиране на финал в историята на световните шампионати. "Червените дяволи" са едва за втори път сред най-добрите четири в турнира, като при първото им участие на полуфинал през 1986 г. губят от бъдещия шампион Аржентина.

Сега отборът изглежда готов да направи големия пробив и да започне да бере плодовете от талантливото си поколение. В последните години тимът успя да изгради сработен колектив за сметка на индивидуалните качества на играчите, което спираше устрема на състава към отличие на голям форум.

"Футболистите работиха заедно изключително добре много години и заслужават да са точно там, където са в момента. Индивидуалните умения и талантът са важни, но в тези турнири е абсолютно наложително да се играе като отбор", каза селекционерът на Белгия Роберто Мартинес.

Под негово ръководство отборът е непобеден в 23 поредни мача. Последната загуба на Белгия в официален мач е от Уелс в четвъртфиналите на европейското във Франция през 2016 г.

Атакуващата мощ и дълбочината на състава са сред най-силните оръжия на белгийците. "Червените дяволи" са отборът с най-много попадения до момента - 14, като те са отбелязани от девет футболисти (без да се брои автоголът на бразилците).

Тази сила в атака пролича в групата, в която Белгия нямаше проблем да излезе начело в конкуренцията на Панама, Тунис и Англия след три победи с голова разлика 9:3. В елиминационната фаза обаче се видя израстването на белгийците, които успяха да преодолеят трудности от различен характер.

Отборът беше близо до отпадане от турнира още в осминафиналите, но показа здрави нерви при обрата от 0:2 до 3:2 срещу Япония. В четвъртфинала срещу Бразилия пък се видя, че белгийците могат спокойно да предоставят владеенето на топката на съперника, да действат организирано в отбрана и да изчакват възможности за бързи контраатаки.

Преди срещата със "селесао" Мартинес заяви, че двубоят е мечтан за състава му. Сега селекционерът на Белгия сравни полуфинала срещу Франция с пътуване до Луната, което трябва да бъде посрещнато с вълнение.

"Никога не сме били в подобно положение. Затова се нуждаем от нашия отборен дух повече от всякога срещу Франция. Трябва да покажем най-доброто си лице", каза още Мартинес, който няма да може да разчита на десния бранител Тома Мюние заради натрупани жълти картони.


След отпадането на Бразилия французите са сочени за фаворит за титлата, като букмейкърите им дават малка преднина пред Белгия и Англия. "Петлите" ще се надяват да стигнат за трети път до спора за световната титла след 1998 и 2006 г.

Съставът на Франция е вторият най-млад на това първенство със средна възраст от 26 години. Въпреки това тимът натрупа опит и е близо до отличие на втори пореден голям форум след домашното европейско преди две години, когато загуби във финала срещу Португалия.

Според селекционера на французите Дидие Дешан отборът е забравил за поражението от иберийците. "Във футбола не съществува реванш и не харесвам този термин. Всеки двубой има своята особеност. Винаги боли, когато се случи нещо извънредно, но трябва да го приемем. Сега имаме възможност да играем финал и нека да сме сигурни, че ще ни послужи като опит", каза Дешан.

Селекционерът допълни, че е обмислил различни варианти, с които да се противопостави срещу вариативността на белгийците в атака. Именно стабилната защита и ефективното нападение помогна на французите да стигнат до полуфиналите. "Петлите" са отбелязали гол при всеки от последните си шест точни удара и допуснаха четири попадения в пет мача.

Единствената въпросителна пред Дешан е участието на централния защитник Самюел Юмтити. Бранителят на "Барселона" има травма в коляното, която получи по време на четвъртфинала срещу Уругвай.

Дневник