Носителката на 23 индивидуални титли от Големия шлем Серена Уилямс се класира за полуфиналите на "Уимбълдън" след трисетова битка с Камила Джорджи от Италия. 36-годишната американка загуби първия сет, но след това подобри играта си и спечели с 3:6, 6:3, 6:4 след 1.43 ч.

Уилямс записа 19-и пореден успех на тревните кортове в Лондон. Седемкратната шампионка в най-стария тенис турнир се класира за десети полуфинал в последните си 11 участия в турнирите от Големия шлем.

В опит да стигне до трети пореден и общо десети финал в "Уимбълдън" Уилямс ще се изправи срещу Юлия Гьоргес от Германия. Другият полуфинал противопоставя Анжелик Кербер и Йелена Остапенко.

Уилямс започна уверено мача с Джорджи и имаше точка за пробив още в първия гейм. Джорджи обаче се спаси, а в шестия гейм на свой ред получи шанс да спечели подаването на съперничката. Италианката се възползва и поведе с 4:2.

В ответния гейм седемкратната шампионка имаше цели четири възможности да върне пробива, три от които поредни. Тя обаче не се възползва, Джорджи затвърди предимството си, след което затвори сета с убедителен сервис гейм на 15.

Загубата на първата част доведе до значително подобрение в играта и особено в сервиса на Уилямс. Тя не даде нито един шанс за пробив на Джорджи във втория и третия сет. В същото време американката показа страхотна ефективност при своите възможности.

Бившата №1 реализира една от двете си точки за пробив във втория сет и единствената, която получи в третата част. Това се оказа достатъчно за четвъртата й победа от четири мача с Джорджи.

Сега за Уилямс предстои още една среща с тенисистка, от която не е губил - поставената под №13 Гьоргес. 29-годишната германка, която има три загуби в три мача с американката, също стигна до полуфиналите след обрат - 3:6, 7:5, 6:1 срещу Кике Бертенс от Холандия.

За Гьоргес това ще е първи полуфинал в турнирите от Големия шлем. Преди тазгодишния "Уимбълдън" най-доброто й постижение беше четвърти кръг.

По-рано днес беше оформен полуфиналът в горната половина на схемата.

Шампионката от миналогодишния "Ролан Гарос" Йелена Остапенко победи Доминика Цибулкова със 7:5, 6:4. Носителката на две титли от Големия шлем Анжелик Кербер надигра Даря Касаткина с 6:3, 7:5.

Дневник