Хърватия и Англия излизат в спор за място на финала на световното първенство в Русия. Двубоят между двата отбора е днес от 21.00 часа на стадион "Лужники" в Москва.

Победителят ще играе с Франция в спора за световната купа на 15 юли. "Петлите" се наложиха с 1:0 срещу Белгия.

Англичаните са сочени за фаворит на букмейкърите, но с представянето си досега хърватите показаха, че в никакъв случай не трябва да бъдат подценявани. В тяхно лице младият състав на Гарет Саутгейт ще срещне най-трудния си съперник от началото на турнира.

Англичаните за трети път са сред най-добрите четири на шампионата след 1966 и 1990 г. Те са достигали веднъж до финала в турнира през 1966 г., когато спечелиха единствената си световна титла в домашната надпревара.

В Русия младият състав на Саутгейт потегли без големи очаквания, но с постоянство се превърна в основен фаворит за място на финала в долната половина на схемата. Англичаните се възползваха отлично от по-лекия поток, като по пътя си към полуфинала победиха Колумбия след изпълнение дузпи и Швеция благодарение на умелото използване на статичните положения.

Именно корнерите и свободните удари се превърнаха в най-голямото оръжие на "трите лъва". Цели осем от 11-те гола на англичаните дойдоха след статични положения.

В основата на това освен отлично разработените ситуации и движението на всички играчи в наказателното поле са блестящите центрирания на крайните бранители Киърън Трипиър и Ашли Йънг.

Срещу себе си англичаните ще имат една от най-добрите халфови линии в турнира. Със звездите си Лука Модрич и Иван Ракитич хърватите ще се опитат да наложат контрол върху в центъра на терена.

Въпреки по-голямото изпитание, Саутгейт намекна, че тимът ще продължи да разчита на същите изпълнители и същата игрова формация. Селекционерът на Англия няма да може да разчита единствено на нападателя Джейми Варди, който е с травма в слабините.

Попитан какво ще изисква от своите играчи в предстоящия двубой, той заяви: "Да продължим да правим това, което правим. Когато топката не е в нас, да играем с наистина добра дисциплина в защита, с добра организация, с тактическа грамотност. Когато я притежаваме, да играем със свободата и експресивността, които имаме, и със същата структура и движение, които показахме досега."

Хърватия е един от отборите, които впечатлиха най-много с представянето си в групите. Тимът обаче трябваше да премине през доста трудности и 240 минути, за да стигне за втори път сред най-добрите четири в турнира след 1998 г.

Хърватите бяха надиграни в осминафинала срещу Дания и въпреки че Модрич изпусна дузпа в края на второто продължение, отборът съумя да продължи напред заради отличните изяви на вратата на Даниел Субашич при изпълнението на дузпите. Той отново беше на висота и при другата драма с дузпи - срещу Русия в четвъртфинала.

Победата срещу домакина на турнира беше съпътствана от заснемането на провокативен запис на скаута в отбора Огниен Вукойевич и защитника Дамагой Вида. Във видеото футболистът обявява: "Слава на Украйна" - слоганът на украинските антируски националисти след анексирането на Крим през 2014 г.

Вида беше заплашен да пропусне мачовете на отбора до края на шампионата, но се размина само с предупреждение. От своя страна Вукойевич беше отстранен от щаба на отбора и глобен с 15 хиляди франка от ФИФА.

Проблемите за селекционера Златко Далич обаче се простират отвъд напрежението около видеото. Специалистът няма да може да разчита на десния краен бранител Върсалко заради контузия в коляното. Вратарят Субашич и централният защитник Деян Ловрен бяха на облекчен режим при заниманието в понеделник, като се очаква да бъдат готови за мача.

Според Далич основната заплаха за тима му ще дойде от звездата в нападението на Англия Хари Кейн. Селекционерът вярва, че хърватите могат да стигнат до първи финал в историята си, ако възпитаниците му спрат голмайстора, който има шест гола в четири мача.


"Кейн се представя отлично на световното, но това не ни притеснява, защото сме способни да го неутрализираме. Имаме момчета, които трябва да го спрат. Един път вече се справихме с Лионел Меси", каза Далич, припомняйки победата срещу Аржентина с 3:0 в груповата фаза.

dnevnik.bg