Ръководството на втородивизионния "ЦСКА 1948" предложи на "Левски" да му стане съперник за празника по случай 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов-Гунди.

В момента сините търсят заместник на "Бока хуниорс", който се отказа от планирания мач на 19 август. Срещата с аржентинския гранд трябваше да е кулминацията в празненствата.

"Бока хуниорс" планираше да дойде в София след участие в турнир, организиран от "Барселона", но отмени всичките си ангажименти в Европа. Организаторът на събитието - "Моко сълюшънс", обяви пред "Дневник", че заместник на аржентинците ще бъде един от петте водещи отбори в европейския футбол.

"Научихме, че гостуването на "Бока хуниорс" в София е осуетено, и затова решихме да ви предложим съперник на футболния терен на "Левски" за този специален празник да е ЦСКА. Нашите два клуба - чрез великите си футболисти като Гунди, чрез феноменалните си генерации и чрез своите уникални фенове, са създали явлението "вечно дерби", което няма аналог в българския футбол", се казва в съобщението, изпратено от изпълнителния директор на "ЦСКА 1948" Добрин Гьонов до колегата му от "Левски" Красимир Иванов.

От клуба изтъкнаха, че в началото на кариерата си Аспарухов е играл за кратко в ЦСКА, а "приятелски двубой между двата столични гранда съвсем няма да е исторически прецедент - между 50-те и 80-те години на миналия век те се срещат шест пъти в двубои извън официалния календар".

"Едва ли има по-подходящ начин да бъде отбелязан юбилеят на Аспарухов освен чрез възстановяване на великото съперничество между "сини" и "червени", прекъснато по нефутболни причини преди три години", допълват от клуба, който беше основан на 19 юли 2016 г.

От този сезон "ЦСКА 1948" ще е част от професионалния футбол, след като спечели промоция за Втора лига.

"ЦСКА тръгна от най-ниското ниво, за да извърви честно и достойно пътя до завръщането си сред най-добрите в България. Дори в най-тежките моменти не сме спирали да държим на морала и ценностите на нашия клуб. Затова и винаги ще уважаваме нашия голям исторически съперник, с който в миналото нееднократно сме се срещали в приятелски и юбилейни двубои. Вярваме, че България и българският футбол се нуждаят от своя голям мач - вечното дерби, а 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов е идеален повод да възкресим неговата славна традиция", завършва съобщението.

dnevnik.bg