Шампионът Роджър Федерер беше детрониран в четвъртфиналите на "Уимбълдън". Швейцарецът допусна поражение в зрелищен мач, след като водеше с два сета.

Той отстъпи с 6:2, 7:6 (5), 5:7, 4:6, 11:13 срещу Кевин Андерсън.

Двубоят, продължил 4.17 часа, се превърна в същинска драма. Началото не предвещаваше подобно развитие, като Федерер изпусна мачбол в третия сет.

Новак Джокович стигна първия си полуфинал в турнира от 2015 г. насам. Трикратният шампион се наложи с 6:3, 3:6, 6:2, 6:2 срещу Кей Нишикори.

Федерер започна в отличен ритъм и спечели убедително първия сет. Във втория той се спаси след изоставане от 0:3, а след това и от 0:2 точки в тайбрека, за да спечели.

Това беше 34-ият пореден сет за швейцареца на "Уимбълдън", с което изравни собствения си рекорд от 2005-2006 г. Той обаче не можа да го подобри и серията му приключи. По-големият проблем за Федерер се оказа вдъхновената и силна игра на Андерсън.

Третият сет вървеше на скорост с бързи сервис-геймове. При 4:5 южноафриканецът спаси мачбол и от този момент започна обрата си. Той се спаси и с пробив в следващия гейм поведе. Федерер имаше отлична възможност да изравни след 40:0 в 12-ия гейм, но и този път Андерсън не допусна пробив.

Осмият в схемата продължи да играе добре и един пробив го отведе до успеха в четвъртия сет.

Петият се оказа истински маратон, като двамата печелеха безпроблемно сервис-геймовете си. Решителен се оказа пробив на Андерсън за 12:11. Той дойде след двойна грешка на Федерер за 30:40 и успешно последвало разиграване на съперника му. Андерсън улови мига и завърши забележителния си обрат.


Джокович допусна по-малко непредизвикани грешки в мача си с Нишикори - 21 срещу 34, като направи и повече печеливши удари - 40 срещу 29. Той се справи и значително по-добре в разиграванията при вкаран първи сервис.

Джокович пръв проби, но Нишикори веднага отговори за 2:3. Нов пробив обаче изведе сърбина до успех в сета след 6:3. Японецът се спаси от 0:40 на свой сервис в началото на втория сет, след което проби и се устреми, за да изравни.

Сръбският тенисист прояви нервност покрай породилото се напрежение, но съумя да овладее емоциите си. В петия гейм на третата част след изоставане с 0:40 на свой сервис той се вдигна и веднага след това проби. С добра игра до края на сета Джокович си върна предимството.

Нишикори започна четвъртия сет с ранен пробив, но след това съперникът му влезе в серия и след четири поредни гейма натрупа преднина. Мачът приключи след шестия пробив на Джокович.

Дневник