Рафаел Надал излезе победител в зрелищния двубой с Хуан Мартин дел Потро на "Уимбълдън". Испанецът спечели със 7:5, 6:7 (7), 4:6, 6:4, 6:4 срещу аржентинеца и се класира за полуфиналите.

Там двукратният шампион ще срещне Новак Джокович, който преодоля Кей Нишикори. До момента Надал и сърбинът са играли 51 пъти, като водачът в световната ранглиста има 25 победи и 26 загуби.

Денят на "Уимбълдън" предложи много вълнуващи мачове. В едно от незабравимите преживявания за зрителите Кевин Андерсън направи немислим обрат след изоставане от два сета и свали Роджър Федерер от трона.

В полуфинала южноафриканецът ще играе с Джон Иснър. Американският тенисист победи с 6:7 (5), 7:6 (7), 6:4, 6:3 Милош Раонич.

Надал допусна по-малко непредизвикани грешки - 34 срещу 52, докато Дел Потро имаше превъзходство при печелившите удари - 77 срещу 67. Аржентинецът записа впечатляващите 33 аса.

Първият сет беше решен от късен пробив в полза на Надал. Във втория възможностите за пробив бяха ограничени - по една за двамата, като и двете бяха оползотворени. В тайбрека испанецът водеше с 4:1 точки, но съперникът му съумя да направи обрат и изравни.

Картината се запази и в третия сет, в който имаше серия бързо спечелени сервис-геймове. Накрая Дел Потро проби и поведе.

Надал пое инициативата в четвъртата част, в която отново един пробив - при 3:2, се оказа решаващ. Двамата продължиха на много високо ниво и в петия сет, който започна с два гейма на нула. След това обаче се получи същински дуел с оспорвани геймове.

Испанецът отново проби в петия гейм. Дел Потро се опълчи и имаше възможности за изравняване, но без успех.

Дневник