ЦСКА и "Славия" започват участието си в европейските турнири тази вечер. Червените приемат латвийския "Рига" в 20.45 часа на "Българска армия", а белите гостуват на "Илвес" (Тампере) в 19.00 ч.

Двата отбора влизат без големи очаквания в квалификациите на Лига Европа. След промените в евротурнирите задачата пред българските участници в надпреварата за класиране в груповата фаза се усложни значително.

ЦСКА приема "Рига" в търсенето на нов облик. След сезон, в който беше изцяло зависим от голмайстора си Фернандо Каранга, сега отборът трябва да търси нови решения. Бразилският нападател е в Китай, където очаква да подпише с местен отбор.

ЦСКА е и с нов треньор, за когото това ще бъде не само дебют в официален мач, а и дебют в евротурнирите. Нестор Ел Маестро има само една година опит като треньор, но показа трезва преценка на ситуацията.

Той призова за за реален поглед и заяви, че ЦСКА трудно може да стигне напред в евротурнирите и че трябва да се прави крачка по крачка. По думите му "Рига" не е желаният съперник за начало на сезона. По темата "Каранга" треньорът посочи, че предпочита да има в състава си футболисти, които са изцяло съсредоточени върху играта, а не мислите им да са насочени към други клубове.

Ел Маестро отрече появила се информация за трансфер на Десподов. "Той остава. Аз го харесвам и мисля, че и той ме харесва. Под въпрос е за мача, предстои да реша дали ще играе или ще го запазим за втория мач, когато ще е напълно възстановен. Кирил е важен футболист, така че ако е готов, ще бъде титуляр, ако не - няма да е в групата". Освен Десподов с травма е и Стойчо Атанасов, а други проблеми пред отбора няма.


"Искам да видя нов облик от отбора. Надявам се тази година ЦСКА да играе различно. Искам да видя емоционален отбор, който играе със сърцето си, динамичен отбор", заяви Ел Маестро.

"Малко съм нервен, но аз винаги съм малко нервен. На терена ще са най-добрите и съм уверен, че те са достатъчно добри, за да победят "Рига", посочи той. Очакванията му са за труден мач срещу отбор, който играе защитно.

По думите му "Рига" е най-високият отбор, който е виждал и ЦСКА ще трябва да внимава със статичните положения, от където идват повече от половината голове на съперника. "Те са много борбени, а за повечето от футболистите им това ще е мачът на кариерата им."

Латвийците имат игрови ритъм, тъй като първенството на страната върви. Съперникът на ЦСКА е втори, като е в серия от пет поредни победи при голова разлика 6:0.

Мачът ще се играе на "Българска армия", като отворени са секторите А и В. От клуба посочиха, че са останали само 1000 билета.


"Славия" стигна до евротурнирите, след като триумфира с Купата на България. За белите това ще е второ в континенталните надпревари за последните 20 години след това преди два сезона, когато бяха отстранени от полския "Заглембе".

"Отиваме да изиграем мач във Финландия срещу силен отбор от биткаджии. Няма да е лесно за нас", каза треньорът Златомир Загорчич при отпътуването за двубоя с "Илвес".

"Имаме настроение и очакваме да се върнем в София с хубав резултат. Разполагат с много упорити футболисти, които изобщо не се предават. Надявам се, че ще се получат всички неща, които тренирахме и правихме преди този мач. Ако изиграем силен мач там, домакинството на реванша може да е предимство", добави той.

Президентът на клуба Венцислав Стефанов изрази притеснения заради изкуствения терен, на който ще се играе мачът.

"Славия" вече изигра първия си официален двубой. Белите загубиха с 0:1 от "Лудогорец" в мача за Суперкупата.

Дневник