Кризата в българския шах се задълбочи след ново съдебно решение срещу Министерството на младежта и спорта (ММС). Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта, с която министър Красен Кралев отказва да поднови лиценза на сдружението "Българска федерация шахмат", ръководено от Силвио Данаилов.

Така, от една страна, се посочва за неправомерен отказът на лиценз на предишната федерация, управлявала българския шах до миналото лято. Успоредно с това обаче, министерството загуби и делo, в което са въвлечени други две сдружения, искащи да ръководят българския шах. Съдът постанови, че ММС неправомерно е дало лиценз на "Българска федерация по шахмат - 1928", а жалбата дойде от "Шахматна федерация България".

Oтворени остават въпросите за това какво ще последва в българския шах и коя от трите организации ще го ръководи. Българските състезатели са пред угрозата да загубят коефициента си ЕЛО, а страната е отстранена от Европейския шахматен съюз и международната федерация (ФИДЕ).

Засега няма официално становище от министерството след въпросите на "Дневник".

Миналия август министърът отказа да поднови лиценза на ръководената от Данаилов Българска федерация по шахмат.

През март 2016 г. Кралев спря финансирането на федерацията заради незаконосъобразно и нецелесъобразно разходване на средства в големи размери. След това федерацията не изпълни споразумението за разсрочено плащане на сумите към министерството. ММС използва това, за да не поднови лиценза ѝ.

Впоследствие обаче съдът реши, че действията на министерството са неправомерни, тъй като според закона не се спира цялото финансиране, а само това по отделни програми.

"Отказът е постановен при неизяснена фактическа обстановка и липса на мотиви", пише в съдебното решение на ВАС от 9 юли.

"В конкретния случай органът е следвало да извърши преценка дали са изчерпани възможностите за изпълнение на задълженията и в действителност на какви причини се дължи неизпълнението, включително дали причина за това е спряното финансово подпомагане на федерацията, за което впоследствие е установено, че е разпоредено с незаконосъобразен административен акт", се посочва в аргументацията на съда.

Министерството има 14 дни да обжалва, като освен това е осъдено да плати на сдружение "Българска федерация шахмат" разноските по водене на делото в размер на 10 лева.

Дневник