Английските футболисти пропуснаха златен шанс за първи финал на световно първенство от титлата у дома през 1966 г. Те обаче но надминаха очакванията и бяха обявени за герои в родината си.

Отборът, воден от Гарет Саутгейт, получи много висока оценка от медиите във Великобритания. За разлика от много други турнири този път английският тим пристигна в Русия със скромни очаквания заради играчите, с които разполага.

След като в предишни години на хартия далеч по-силни състави на Англия се поваляха с гръм и трясък, младата селекция на Саутгейт зарадва своите сънародници с първи полуфинал на световно първенство от 28 години. И едва трети в историята на родината на футбола.

"Герои", написа с големи букви "Дейли мирър" след загубата в полуфинала с Хърватия. "Гордеем се с вас", допълва английският таблоид в подзаглавието на челната си страница.

"Те се прибират у дома, но всеки един е герой", допълва в. "Сън" в същия дух.

"Национални съкровища", гласи челото на "Мирър спорт". И добавя: "Смелите лъвове на Саутгейт върнаха вярата в английската мечта въпреки агонизиращата загуба в Москва. Гордият треньор каза: "Не можех да искам нищо повече от играчите".

"Дръжте главите си високо вдигнати", призова "Дейли телеграф". "Дейли експрес" се обърна към националния отбор с благодарност: "Изживяхме мечтата... Благодаря ти, Англия".


В същия тон беше и посланието на "Дейли мейл": "Накарахте ни да се усмихваме, да се гордеем, да вярваме. Всеки един от вас е герой. Няма трофей този път, но изглежда като началото на нещо, с което всеки англичанин би искал да свикне. Вчера беше мъчителна вечер, сега е разочароваща сутрин, но, Гарет Саутгейт, отдаваме ви чест."

Представянето на отбора в Русия предизвика поздравления и от принц Уилямс. По думите му този тим е дал на феновете "нещо, в което да вярват".

Много бивши играчи, анализатори и знаменитости също изразиха задоволство и гордост от постигнатото от Англия. "Този отбор ни отведе до място, на което никога дори не сме си и представяли, че ще стигнем", каза Гари Невил, който анализираше мача с Хървати за ITV.

"Преди три седмици хората дори не се интересуваха от английския национален отбор. Те гледаха на него с отчаяние. Сега всеки се влюби в него и всеки се гордее с него", допълни бившият защитник на "Манчестър юнайтед".

Мениджърът на "червените дяволи" Жозе Моуриньо също поздрави английския отбор и видя поводи за оптимизъм.

"Това е млад отбор. Повечето играчи ще участват в следващото световно първенство, когато ще са натрупали по-голям опит на клубно ниво", заяви Моуриньо.

"Ако бях ръководител на Английската футболна асоциация, без никакво съмнение щях да оставя Гарет Саутгейт и Стив Холанд начело на отбора и щях да им дам шанс да го водят на следващото европейско и следващото световно първенство", допълни португалският треньор.

В същото време нападателят на Англия и "Юнайтед" Маркъс Рашфорд отдаде постигнатото на селекционера. "Ти ни накара да повярваме и отново да заобичаме футбола. Благодаря ти от името на цялата нация", написа той в "Туитър".

Дневник