Само 314 дни след като стана майка за пръв път и 125 дни след като се завърна на тенис корта, Серена Уилямс се класира за финала на "Уимбълдън". 36-годишната американка постигна безапелационна победа с 6:2, 6:4 срещу германката Юлия Гьоргес и се доближи на една победа от абсолютния рекорд за най-много индивидуални титли от Големия шлем.

Уилямс има 23 трофея в турнирите от голямата четворка - седем от "Уимбълдън", седем от Australian Open, шест от US Open и три от "Ролан Гарос". Повече има единствено австралийската легенда Маргарет Корт - 24. 13 от тях обаче са спечелени преди Откритата ера на тениса.

В опит да изравни рекорда на Корт и да спечели осмия си трофей в Лондон Уилямс ще се изправи срещу още една германка - Анжелик Кербер. Шампионката от Australian Open 2016 и US Open 2016 също премина с лекота през полуфиналите - 6:3, 6:3 срещу Йелена Остапенко.

Уилямс и Кербер ще се срещнат в повторение на финала от 2016 г., когато американката спечели със 7:5, 6:3.

След като на германката й бяха необходими само 67 минути за победата срещу Остапенко, Уилямс също премина скоростно през полуфиналите.

Седемкратната шампионка имаше нужда от 70 минути, за да сломи съпротивата на Гьоргес, която преди тазгодишния "Уимбълдън" никога не беше преминавала четвъртия кръг в турнирите от Големия шлем.

Уилямс можеше да спечели и по-бързо двубоя. Тя сервираше за победата при 6:2, 5:2, когато за пръв път беше пробита. Гьоргес обаче не се възползва от възможността да завърже сета и още в следващия гейм на свой ред допусна пробив, който сложи точка на спора.

Германката игра на високо ниво, допусна само 11 непредизвикани грешки и дори направи повече завършващи удари от Уилямс - 20 срещу 16. Бившата №1 обаче сервираше на изключително ниво и показа страхотна ефективност в решаващите моменти.

Американката, която в момента е №181 в ранглистата, реализира четири пробива от пет възможности - по два във всеки от сетовете. В същото време тя не даде нито един шанс на Гьоргес до 5:2 във втората част, когато изостана с 0:40, спаси първите две брейк точки, но се пропука при третата.

Уилямс завърши мача с едва седем непредизвикани грешки, излезе победител при девет от десетте си излизания на мрежата и загуби само 14 точки при свой сервис.

Американката записа 20-а поредна победа на тревните кортове в Лондон. Тя се класира за трети пореден и общо десети финал в най-стария тенис турнир в света.

В събота Уилямс ще преследва седма победа в деветия си мач срещу Кербер. С успеха днес тя си осигури скок от 153 места до 28-ата позиция в световната ранглиста. Ако спечели титлата, американката ще напредне до №19.

dnevnik.bg