"Славия" победи финландския "Илвес" (Тампере) с 1:0 като гост в първия си мач от квалификациите в Лига Европа като гост на финландския "Илвес" (Тампере). Белите бяха по-добри на стадиона в Хелзинки и създадоха повече положения, а единственият гол вкара Момчил Цветанов в 81-ата минута.

Голът на чужд терен дава предимство на "Славия" преди реванша на стадион "Васил Левски" след седмица.

Треньорът Златомир Загорчич заложи на българска единайсеторка, като единствената разлика от двубоя за Суперкупата на България срещу "Лудогорец" беше завръщането на ветерана Георги Петков.

Първата опасност в мача беше на сметката на "Славия", но вратарят на "Илвес" се намеси добре при удар от фаул на Галин Иванов. През първата част "Славия" продължи да атакува активно и да търси попадение в мрежата на домакините, но защитата в жълто се справяше.

Финландците отговориха, когато Нубиси беше изведен сам срещу Петков, но вратарят успя да избие. Това обаче беше един от редките шансове за домакините, а в 14-ата минута Янис Карабельов удари страничния стълб с удар по тревата.

В средата на първата част гол за "Славия" беше отменен заради засада. Галин Иванов центрира към Гамаков, но съдиите прецениха, че защитникът е зад отбраната.

До почивката "Илвес" можеше да поведе и въпреки че Таминен стреля с глава от няколко метра, Петков се намеси добре.

През втората част темпото на игра се вдигна и двата отбора търсеха попадение. След 65-ата минута на терена обаче се появи Георги Йомов и това поосвежи още атаката на белите.

Именно Йомов можеше да вкара в 71-ата минута след подаване на Момчил Цветанов, но стреля слабо. Все пак 10 минути по-късно "Славия" откри.

Галин Иванов изведе Цветанов и той с плътен удар по тревата преодоля вратаря.

Домакините опитаха да отговорят в оставащите минути до края и притиснаха "Славия", но не стигнаха до никакви опасности.

dnevnik.bg