ЦСКА започна участието си в европейските турнири с минимална победа 1:0 над латвийсккия "Рига". Пред над 8 хиляди зрители на стадион "Българска армия" червените стигнаха до успеха с красив гол на Тиаго Родригес в началото на второто полувреме.

Българският тим игра по-добре, но пропусна няколко изгодни шанса да запише по-убедителна победа, с която да гледа по-спокойно към реванша. Няколко пъти трябваше и вратарят Черниаускас да се намесва при атаки на "Рига".

Двубоят започна и с минута мълчание в памет на легендарния нападател Димитър Марашлиев, който почина по-рано днес.

Мачът беше дебют за новия треньор Нестор Ел Маестро, който пое тима през лятото. Червените трябваше да се справят и без звездата си Фернандо Каранга, който беше продаден в часовете преди срещата. Другият основен играч в атака Кирил Десподов пък не игра заради контузия.

Новият треньор на ЦСКА Нестор избра тимът му да започне без типичен централен нападател. Атаката на червените водеше Тиаго Родригес, а по фланговете бяха Рафаел Енрике и едно от новите попълнения Жоржиньо.

Освен португалеца още един от новите беше сред титулярите – защитникът Борис Секулич. В стартовата единайсеторка попадна и едва 17-годишния Валентин Антов, който започна в средата на терена.

В началото на мача ЦСКА се опита да бъде по-активния отбор и да притисне съперника си, но не успя да осъществи типичния домакински натиск. Защитниците на червените грешаха мног от подаванията, при изнасянето на топката, което създаде възможности за контраатаки на "Рига".

Веднъж се наложи и Витаутас Черниаускас да се намесва, след като Божидар Чорбаджийски пропусна едно центриране от фланга.

Едва след средата на първата част ЦСКА започна да атакува по-масирано в предни позиции и се настани пред вратата на Озолс. След няколко статични положения се стигна до опасни удари, но гол за ЦСКА така и не падаше.

В самия край на първата част ново неразбирателство между Жеферсон, Бодуров и Чорбаджийски създаде проблеми за червените. Лемаич остана на стрелкова позиция и отправи силен удар, но Черниаускас изби с една ръка.

На почивката Ел Маестро веднага предприе промяна, като извади Енрике, за да пусне Едвин Джеси. Бразилецът играеше много рядко с топката през първата част, а заместникът му се включи с голямо желание.

ЦСКА се нуждаеше от по-малко от пет минути през втората част, за да открие резултата. В 49-ата минута Тиаго Родригес отправи топовен изстрел от над 25 метра и не остави шансове на Озол – 1:0.

Последва силен период за червените, които започнаха да играят с много повече енергия. Няколко пъти от крилата идваха опасни пробиви и подавания, но последният пас се оказваше неточен.

В заключителните 20 минути ЦСКА игра предпазливо като не искаше да атакува с повече футболисти, за да не се оголва в защита. Все пак няколко добри шанса се откриха пред Джеси и Кристиян Малинов след контраатаки. Те обаче не бяха използвани от играчите в червено.

Реваншът с "Рига" е след седмица в Латвия, а при успех във втория квалификационен кръг червените ще срещнат "Адмира Вакер" от Австрия.

dnevnik.bg