Седем години след зрелищния финал, който донесе първата титла за сръбския тенис от най-стария и престижен турнир в света - "Уимбълдън", Новак Джокович и Рафаел Надал отново се изправят един срещу друг на тревните кортове в Лондон.

Сърбинът и испанецът ще изиграят 52-ия двубой помежду си. Като брой изиграни мачове това е най-голямото съперничество в цялата история на тениса. Джокович има леко предимство с 26-те си победи. Надал обаче доминира, когато става въпрос за срещи в турнирите от Големия шлем - девет победи от 13 мача.

Джокович е тенисистът, който по традиция се чувства по-комфортно на тревни кортове. Надал обаче спечели последната им среща, заема първото място в световната ранглиста и има само три загуби в предишните си 36 двубоя в турнирите от Големия шлем.

Докато при двубоя им от полуфиналите на мастърса в Рим Надал беше в ролята на тотален фаворит, сега трудно някой от двамата може да бъде определен като такъв. Букмейкърите са на същото мнение и дават абсолютно равни шансове на испанеца и сърбина преди днешния им мач.


"Наистина не мисля за това дали съм фаворит или аутсайдер. Просто ще опитам да уловя момента. Очевидно е, че съм много доволен от начина, по който играя от началото на сезона на тревни кортове", каза Джокович в навечерието на мача.

Сърбинът показва, че се завръща към най-добрите си дни на корта. Той загуби два сета на "Уимбълдън" - срещу Кайл Едмънд и Кей Нишикори, а в останалите си три срещи беше безапелационен и даде само 20 гейма на Тенис Сандгрен, Орасио Себайос и Карен Хачанов.

"Винаги е голямо предизвикателство да играеш срещу Новак. Той е един от най-комплексните играчи, които някога съм виждал в нашия спорт. Срещу него винаги е един голям тест. Знаеш, че няма как да го победиш, ако не играеш добре", каза Надал.

Испанският тенисист премина с лекота през първите си четирима съперници - Дуди Села, Михаил Кукушкин, Алекс де Минор и Иржи Весели, преди да спечели епичен петчасов дуел с Хуан Мартин дел Потро в четвъртфиналите.

Надал спечели последните си два мача с Джокович, но преди това имаше 11 загуби в 12 двубоя със сърбина. За 39-и път двамата ще бъдат един срещу друг във фазата на полуфиналите.

"Винаги сме се срещали във важните етапи на важните турнири. В петък ще бъде още един важен мач срещу един от най-трудните съперници, които някога съм срещал. В момента той играе много добре", коментира още световният №1.

Полуфиналът между Надал и Джокович ще бъде вторият за деня и ще започне най-рано в 17.00 часа. В 15.00 часа на централния корт в "Ол Ингланд клъб" ще излязат гигантите Кевин Андерсън и Джон Иснър, за да определят първия финалист в турнира.

dnevnik.bg