Белгия и Англия излизат в сблъсък за престиж в мача за третото място на световното първенство по футбол в Русия. В 17.00 часа двата отбора ще трябва да забравят огорчението от отпадането в полуфиналите, за да завършат участието си на шампионата с двубой, често определян за безсмислен.

Подобно на първия им мач от група G и Белгия, и Англия вероятно няма да имат голям стимул да търсят победата. В предишната среща помежду си двата отбора имаха по шест точки и еднаква голова разлика, като негласно залогът беше кой ще завърши втори, за да отиде в наглед по-лекия поток от схемата.

Тогава англичаните показаха привидно по-голямо нежелание да търсят успеха. С огромен брой промени в двата състава белгийците надделяха с 1:0, което им отвори пътя за последвалите мачове с Япония, Бразилия и Франция. Съперници на англичаните в елиминациите бяха Колумбия, Швеция и Хърватия.

"Трудно е да се справиш с емоциите. Разочарован си, защото си отпаднал на полуфинал и е много трудно да играеш още един мач с положителна нагласа. Нужно е да се да възстановим и да се организираме отново. Не ти се отдава често възможност да завършиш трети", каза селекционерът на Белгия Роберто Мартинес.

Талантливото белгийско поколение беше близо до първи финал в надпреварата, но отборът беше спрян от прагматичната игра на Франция в полуфинала. "Червените дяволи" имат възможност да подобрят най-предното си класиране на световно, като през 1986 г. в Мексико завършиха четвърти.

Белгийците могат да бъдат доволни от представянето си, защото постепенно се утвърждават сред големите на национално ниво във футбола. "Червените дяволи" са най-резултатният отбор на световното с 14 гола и с атрактивната си игра спечелиха много фенове.

Възпитаниците на Мартинес показаха израстване по време на турнира, като се измъкнаха от трудни ситуации. В осминафинала сътвориха подвиг с обрата от 0:2 до 3:2 срещу Япония, а срещу Бразилия показаха, че могат да оставят притежанието на топката и да изчакват възможности на контраатака.


Англичаните също показаха израстване с младия си състав, към който нямаше големи очаквания преди началото на турнира. В Русия статичните положения станаха запазена мярка за отбора, като цели девет от дванадесетте гола дойдоха по този начин.

Възпитаниците на Гарет Саутгейт показаха характер при успеха след дузпи срещу Колумбия, по-късно надделяха срещу Швеция. Въпреки поражението след продължения от Хърватия английските футболисти бяха обявени у дома за "герои и национални съкровища".

"Това не е мач, който всеки отбор би искал да играе. Разбира се, че искаме да победим. Ще сме готови да се изправим отново, защото отборът играе с чест", заяви Саутгейт.

Двубоят обаче не е без значение за нападателя на отбора Хари Кейн. Звездата на "Тотнъм" е водач при голмайсторите с шест попадения, като най-близкият му съперник за приза, който е още в надпреварата, е Ромелу Лукаку. Белгиецът има четири гола, колкото имат още Кристиано Роналдо и Денис Черишев.

Ако отбележи в мача, Кейн ще стане английският футболист с най-много голове на едно световно. В момента той държи върховото постижение заедно с Гари Линекер, който вкара шест гола на мондиала през 1986 г.

Мачът за третото място освен за престиж е често много резултатен. Играчите влизат без напрежение в сблъсъка със знанието, че и двата отбора ще получат бронзови медали. От 1978 г. в двубоя за третото място има поне по три гола.

Дневник