Новак Джокович води с 2:1 на Рафаел Надал във втория полуфинал на "Уимбълдън". Великото съперничество между двамата не успя да се изиграе в рамките на петъчния ден и след 6:4, 3:6, 7:6 (9) в полза на трикратния шампион от Сърбия.

Двамата се изправиха за 52-и път един срещу друг, като в историята на тениса няма друго подобно съперничество. Сърбинът излезе с предимство от 26 победи срещу 25 за испанския левичар.

Срещата започна едва в 20.05 часа местно време, след като първият полуфинал между Кевин Андерсън и Джон Иснър продължи 6.36 часа. Покривът на централния корт на "Уимбълдън" също беше спуснат, за да може да се играе на осветление, въпреки традицията в Лондон да се играе само при слънчева светлина.

В крайна сметка след 2.58 часа игра точно в 23.03 часа местно време срещата беше спряна и ще се доиграе в събота.

Двубоят започна с много качествен тенис и прекрасни изпълнения от двамата играчи. Надал беше първият, който започна да показва колебания в играта си и в петия гейм трябваше да спасява две точки за пробив.

При следващото подаване на Надал защитата му обаче не успя и Джокович успя да го пробие, за да поведе с 4:3. Сърбинът продължи да играе на много високо ниво и не допусна никакви грешки, като след 44 минути затвори сета с 6:4.

След загубената първа част Надал опита да промени играта си и започна да търси разлика в позицията, при която посреща. Това му помогна и в четвъртия гейм испанецът проби, за да поведе с два гейма разлика.

Още в следващия гейм обаче пробивът беше върнат, а обратите продължиха с още едно загубено подаване от страна на Джокович. Това прати предимството на страната на Надал и испанецът се възползва, за да изравни сетовете с 6:3.

Във втората част предимството на Джокович при сервиса намаля, като той реализира само един ас, срещу пет в първата част. Сърбинът свали и процентите на вкарания си сервис и спечелените точки при него – от над 70 до само 60%. Надал пък намали грешките и това се оказа решаващо.

В третия сет започна надлъгване между двамата, което обаче беше изпълнено с много качествени изпълнения. Публиката на централния корт ставаше на крака при много от отиграванията на двамата, но пробиви нямаше, като най-накрая се стигна до тайбрек.

В него Надал пропусна три възможности да затвори частта и на свой ред даде такава възможност на сръбския си съперник при 9:8, от която и той не се възползва. Все пак Джокович стигна до втори минипробив, за да поведе с 10:9, а след това взе своето подаване, с което поведе и в сетовете.

При този резултат обаче мачът беше прекратен, защото минаваше 23 ч. местно време.

Дневник