Ливърпул" реализира трети трансфер преди началото на новия сезон във Висшата лига, след като купи нападателя Джердан Шакири от "Стоук сити". Швейцарският национал се представи много силно на световното първенство в Русия, където тимът му игра осминафинал.

Договорът на Шакири е за пет години, като трансферната му сума е 13 милиона паунда. Толкова е клаузата за откупуване на играча, която от "Стоук" му бяха поставили в случай че изпаднат от елита.

"Щастлив съм от този трансфер, защото "Ливърпул" е клуб с огромна история, прекрасни играчи и много добър треньор. Всеки футболист иска да се изяви на най-голямата сцена, а "Ливърпул" е сред най-големите отбори. Също така искам да се развивам като играч и да печеля титли", каза Шакири.

През миналия сезон Шакири изигра 38 мача за "грънчарите", в които вкара осем гола и даде седем асистенции. Общо за престоя си на "Британия стейдиъм" швейцарецът вкара 15 пъти в 92 мача. Преди това той игра за "Байерн" (Мюнхен) (81 мача и 17 гола) и за кратко в "Интер" (20 мача и три гола).


Кариерата на нападателя започна от родния му "Базел", където се разписа 23 пъти в 130 мача.

Мениджърът на червените Юрген Клоп определи трансфера като много важен за отбора. Според германеца най-силното качество на Шакири е разнообразието, което носи за атаката на тима.

"Той ще пасне идеално на "Ливърпул". Притежава страхотни качества, много скорост и футболна арогантност, което му помага срещу съперниците. Убеден съм, че той ще донесе разлика", каза Клоп.

Шакири е третият нов футболист на "Анфийлд" през лятото, след като доту бяха купени халфовете Фабиньо от "Монако" (50 милиона евро) и Наби Кейта от "Лайпциг" (60 милиона евро).

Футболистът си създаде проблеми по време на световното първенство, след като в мача от групите срещу Сърбия (2:1) изрази радостта си, показвайки с ръце двуглав орел, което е препратка към герба на Албания. Шакири е роден в семейство на албанци от косовски произход.

ФИФА наказа нападателя заедно със съотборника му Гранит Джака с парична глоба от 10 хиляди швейцарски франка.

Дневник