Франция ще стане световен шампион по футбол. С това заглавие френският ежедневник "Екип" излезе 48 часа преди двубоя за световната титла с Хърватия. Причината е, че във Франция откриват девет прилики между 2018 г. и 1998 г., когато за последно "петлите" вдигнаха световната купа.

Като известни фаталисти, във Франция публикуваха материала точно в петък 13-и.

Мустаците заменят целувката

Преди 20 години Франция стана световен шампион, а един ритуал в тима на "петлите" изуми целия свят. Преди всеки мач централният защитник Лоран Блан задължително целуваше обръснатата глава на вратаря Фабиен Бартез.


В момента ритуалът с целувката е заменен от докосване на мустаците на защитника Адил Рами. Той може и да не е записал нито една минута, но всеки път Антоан Гризман пипа мустаците му, което даде носи успех.

"Нямам нищо против това, ако момчетата смятат, че ни носи късмет", каза Рами пред TF1 след двубоя с Белгия на полуфиналите.

Скромният "Палезо" има с какво да се хвали

Мнозина не са чували за "Палезо", но скромният тим от предградията на Франция също е дал нещо на националния отбор. Преди 20 години Тиери Анри беше част от "петлите", като кариерата на нападателя тръгва точно от "Палезо".

Левият бек на Франция в момента Бенжамен Менди също е продукт на школата на "Палезо", като тръгва от парижкото предградие.

Освен това както и през 1998 г. девет от играчите са представители на местната Лига 1. Преди 20 години това бяха Бартез, Анри, Давид Трезеге ("Монако), Бернар Диомед, Стефан Гиварш, Лионел Шарбоние ("Оксер"), Лоран Блан, Кристоф Дюгари ("Марсилия") и Робер Пирес ("Метц"), докато в момента от Лига 1 са: Манданда, Рами, Товен ("Марсилия"), Ареола, Кимпембе, Мбапе (ПСЖ), Лемар, Сидибе ("Монако") и Фекир ("Лион").

И преди 20 години титулярният централен нападател Гиварш няма гол, както и в момента Оливие Жиру. Също така в полуфиналите през 1998-а се разписа защитник – Лилиан Тюрам срещу Хърватия, а сега Юмтити срещу Белгия.

Повторение на мачовете

Случайно или не, преди 20 години Франция отново беше в група С на световното, както и сега. И тогава "петлите" попаднаха заедно с Дания, като и двата европейски тима успяха да излязат от групата си.

Има и още интересни съвпадения. Вторият финалист Хърватия пак беше в една група с Аржентина, докато Англия и Тунис пак се срещнаха в груповата фаза. Има и още едно повторение – Мексико и Южна Корея, също бяха в една група и през 1998 г.

"Реал" отново е шампион на Европа

"Реал" (Мадрид) е хегемон в Шампионската лига в последните години, след като три сезона поред печели най-ценното отличие в европейския футбол. През 1998 г. испанският клуб отново спечели Шампионската лига. С триумфа си тогава "Реал" сложи край на период от 22 г. без успех в най-големия европейски турнир.

Израел печели Евровизия

Преди 20 години победата на Дана Интернешънъл в песенния конкурс "Евровизия" изуми света. Не защото технически Израел не се намира в Европа, а защото това беше първи успех на транссексуална певица.

В тазгодишното издание победи ексцентричната представителката на Израел Нета, с песента си "Играчка" (Toy).

Пак жена е спортен министър

През 1998 г. позицията на спортен министър във Фрация се заема от Мари-Жорж Бюфе, а 20 години по-късно нейна наследничка е Лаура Флесел.

Филмът "Такси" отново излиза на екран

Преди 20 години филмът "Такси", режисиран от Жерар Пирес се превърна в хит в киносалоните по света. Сега излиза петата част на поредицата, в която известното "Пежо" 406 е заменено от 407, но актьорът е добре познат – Сами Насери. Франция пък отново е на финал.

Повторение на спортни събития

В спорта се случва някои резултати да се повтарят, но в момента съвпаденията са доста. Преди 20 години "Ролан Гарос" отново беше спечелен от испански тенисист, след като тогава триумфира Карлос Моя, а сега Рафаел Надал спечели своята рекордна 11-а титла.

Във футбола "Марсилия" завърши на четвърто място в Лига 1, както и преди 20 години, а ПСЖ спечели двете национални купи.

Съвпадение има и във Формула 1. През 1998 г. в Гран при на Великобритания спечели Михаел Шумахер, който е германец, а 20 години по-късно това направи Себастиан Фетел. На подиума и в двата случая има финландец – Мика Хакинен през 1998 г., а Райконен през 2018-а. И в двата случая има и пилот от британските острови- Еди Ървайн и Люис Хамилтън.

"Байерн" (Мюнхен) е на късмет

Преди 20 години Бишенте Лизаразу беше един от най-постоянните и полезни футболисти на Франция по пътя към световната титла. Тогава той се оказа и единствения представител на "Байерн" (Мюнхен) във финалния мач.

Сега баварците също имат играч във финала – Корентен Толисо. Макар и да има интересно съвпадение, защото от 1982 г. неизменно "Байерн" има свои представители, макар те да са печелили само четири пъти от девет.

"Интер" също може да се похвали с представители на всеки финал от 1982-а насам. Сега това са Марсело Брозович и Иван Перишич в тима на Хърватия. Въпреки това "нерадзурите" нямат световен шампион от 2006 г., а през 1998-а имаха по един в губещия (Роналдо) и един в печелившия тим (Джоркаеф).

Дневник