Италианецът Маурицио Сари е новият мениджър на "Челси", съобщиха от клуба в събота сутрин. 59-годишният специалист наследява на поста сънародника си Антонио Конте. В последните три сезона Сари беше начело на "Наполи", като постигна 97 победи в 147 мача (66% успеваемост).

Сари изведе "Наполи" до второто място през миналия сезон, като тимът завърши с рекорден брой точки в историята си. През 2017 г. специалистът беше избран за треньор на годината в Италия.

Договорът на италианеца е за три години, като негов помощник на "Стамфорд Бридж" ще бъде бившият нападател на "Челси" Джанфранко Дзола.

"Много съм щастлив, че съм в "Челси" и Висшата лига. Това е нов, вълнуващ период в моята кариера. Нямам търпение да се срещна с футболистите в понеделник и след това да се захващаме за работа на лагера ни в Австралия", каза Сари.


Директорът на "Челси" Марина Грановская описа привличането на треньора като силен ход на клуба в посока развитието на отбора.

Новината за назначението на италианеца идва по-малко от 24 часа след уволнението на Антонио Конте. Досегашният мениджър на сините беше освободен в петък по обяд, въпреки че направи изключителен първи сезон със сините от Лондон, като ги изведе отбора до титлата с рекорден брой победи - 30 в 38 мача. Още преди началото на следващия сезон обаче се появиха разногласия между него и клубното ръководство за трансферната политика.
Те бяха последвани от колеблив сезон, в който спекулациите за бъдещето на мениджъра започнаха още през есента. "Челси" завърши на пето място във Висшата лига и не се класира за Шампионската лига. Въпреки че сините спасиха сезона със спечелването на Купата на Англия, раздялата с Конте беше считана за предизвестена.


Сари пък беше наследен в "Наполи" от Карло Анчелоти, макар да остана на работа в клуба, заради неустойка от 8 милиона евро, която трябваше да се плати.

Дневник