Днес в 18 часа в Москва Франция и Хърватия излизат един срещу друг в спор за определяне на шампиона в 21-ото световно първенство. Двата тима извървяха дълъг път, но стигнаха до двубоя за титлата, като сега са на крачка от сбъдване на мечтата си.

Точно 20 години след първата си и единствена титла през 1998 г., французите отново са на финала. Отново, както и тогава, обаче сред финалните четири попада Хърватия. Преди 20 години балканският тим дебютира на световни финали и загуби в предпоследния двубой именно от Франция, а след това взе бронзовите медали. Сега Хърватия мечтае за златото.

За девети път в историята два европейски отбора се изправят в битката за световната купа. Последно това се случи през 2010 г., когато Испания надделя над Холандия, а четири години по-рано Италия победи Франция.

Срещата е на стадион "Лужники" в Москва, а главен съдия е аржентинецът Нестор Питана. Той ръководи и двубоя на откриването между Русия и Саудитска Арабия (5:0), а освен това е водил по един мач на двата финалиста.

Пътят към финала

Франция стартира световното първенство с големи очаквания. Силното поколение на "петлите" с Антоан Гризман, Пол Погба и младият Килиан Мбапе не успя да спечели европейската титла преди две години вкъщи, но специалистите поставиха френския тим сред фаворитите.

В групите "петлите" не срещнаха особено големи проблеми – победи над Перу и Австралия, както и равенство срещу Дания, ги пратиха на първото място. Франция допусна едва един гол и се класира напред, където срещна Аржентина.

В сблъсъка с южноамериканците тимът на Дидие Дешан показа убийствена ефективности спечели с 4:3. Въпреки че допусна три гола, Франция даде заявка с мощта си в предни позиции и буквално наказа всяка грешка на аржентинците.

Представянето на Франция продължи във възходяща линия и за следващите два мача – четвъртфинала с Уругвай, както и полуфиналния сблъсък с Белгия. Тимът не само, че победи и в двете срещи в редовното време, но и не допусна нито едно попадение.

Хърватия беше един от трите тима, които преминаха груповата фаза с три поредни победи. Лука Модрич и съотборниците му се справиха последователно с Нигерия (2:0), Аржентина (3:0) и Исландия (2:1).

Всеки следващ двубой на Хърватия обаче се превърна в голяма драма и в директните елиминации, хърватите не успяха да решат срещите си в редовните 90 минути. С Дания спечелиха след дузпи с геройски изяви на вратаря си Даниел Субашич, а в четвъртфиналите се изправиха срещу домакина Русия. Стигна се до нови наказателни удари и Хърватия отново продължи.

В полуфиналите Хърватия срещна вдъхновения тим на Англия, но показа характер и обърна. Въпреки че "Трите лъва" поведоха чрез Хари Кейн, Хърватия изравни чрез Перишич, а в продължението Марио Манджукич класира тима си за финала.

За разлика от Франция обаче хърватският тим показа лек спад в течение на турнира, след като стартира много силно. Освен това футболсиите на Хърватия прекараха на терена общо 630 минути, докато дотук Франция нито веднъж не трябваше да играе продължения.

Очакванията

С достигането си на трети финал в рамките на 20 години (1998 и 2006 г.), Франция се превръща в най-успешната европейска страна в този период. Тимът на Дидие Дешан не се справи с напрежението, поставен в ролята на фаворит преди две години. Според селекционера сега играчите му са по-опитни.

"Спокойствие, увереност и концентрация в равни дози са ни нужни за успех в утрешния мач. Огромна привилегия е да се играе в такъв мач и няма нищо по-хубаво да си във финала на световното първенство", каза Дешан, който преди 20 години беше капитан на отбора.

"Още помня какво се случи преди две години. Беше толкова болезнено. Искаме да спечелим предстоящия финал, защото все още не сме преодолели финала на европейското. Това е спорт и ние имаме шанса и привилегията да донесем радост на френския народ", заяви Дидие Дешан.

Хърватия влиза в мача в ролята на аутсайдер, след като най-доброто представяне на отбора дотук е четвъртото място. Селекционерът на хърватския тим Златко Далич застана на поста преди по-малко от година, в период когато класирането на световното беше поставено под въпрос.

"Дори и не съм вярвал, че ще стигна с Хърватия до този етап. Първата ми задача беше да се класираме на световното и девет месеца по-късно ето ни на финал", каза Далич.

Треньорът на Хърватия разполага с много талантливи играчи като Иван Ракитич, Лука Модрич, Марио Манджукич, Матео Брозович и др., но вярва че колективът води тима му напред.

"Ние сме горди от това, което постигнахме дотук в първенството. Затова моите последни думи към играчите ми ще бъдат да се забавляват на терена. Да изпитват удоволствие от това, което правят в този мач. Нека го изиграят така, че като погледнат назад към него да не съжаляват за нищо", добави треньорът.

Ключовите сблъсъци

Големият проблем за хърватите е, че Франция разполага с много солидна защита и още по-солиден дефанзивен вал в халфовата линия. Разполагащите с неизчерпаема енергия Нголо Канте и Блез Матуиди ще опитат да "задушат" Модрич и Ракитич, като непрекъснато стоят близо до тях и не им дават никакво пространство да разгърната играта на Хърватия със своите подавания.

Оттам за Манджукич, Перишич и Ребич ще бъде много трудно да намират позиции в близост до вратата. Високите подавания едва ли биха могли да бъдат алтернатива за Хърватия - независимо от мощта на Манджукич, защото Самуел Юмтити и Рафаел Варан изглеждат доста стабилни в такива ситуации.

Французите най-вероятно ще приемат играта в своята половина и ще искат да изолират техничните халфове на съперника, както се случи в полуфинал с Белгия. "Петлите" ще дадат контрола върху топката на хърватите и ще разчитат на скоростта си в атака и силата си при статичните положения. Именно в последните два елемента се крият слабостите на хърватския отбор, който допусна гол във всеки от последните си четири мача.

За левия бек Иван Стринич предстои колосален тест. Той ще трябва да се справи с неудържимия Килиън Мбапе, чиито пробиви по десния фланг са огромна заплаха за всеки един отбор. В допълнение изключителната класа на Антоан Гризман носи опасност от всяка позиция и ситуация. Липсата на енергичен халф като Канте, който при необходимост да покрива всяка зона, прави задачата на крайните бранители на Хърватия още по-трудна.

Оливие Жиру е доста критикуван за липсата на удари и дългата си серия от минути без гол. Присъствието му обаче е ключово за Франция, защото силата му в борбата за първа топка дава предпоставките за скоростните атаки на отбора. С нелеката задача да неутрализира нападателя на "Челси" ще бъде натоварен Деян Ловрен, който е склонен да се пропуква под натиск.

Французите показаха, че са доста опасни и при статичните положения. Точно те се оказаха ключови в последните два мача, след като центрирания от корнери донесоха първия гол във вратата на Уругвай и единствения срещу Белгия.

Всички предпоставки Франция да стъпи за втори път на световния връх са налице. За Хърватия по-скоро остава надеждата, че "петлите" няма да издържат на натиска от големите очаквания и ще рухнат психически, както срещу Португалия на Евро 2016.

Дневник