Новак Джокович се завърна на трона на "Уимбълдън". 31-годишният сърбин победи с лекота Кевин Андерсън с 6:2, 6:2, 7:6 (3) и спечели за четвърти път най-стария тенис турнир в света.

Джокович имаше нужда от 2.18 часа, за да вдигне 13-ата си титла от Големия шлем. Той излезе еднолично на четвърто място по брой трофеи в турнирите от голямата четворка. С повече от него са само Пийт Сампрас с 14, Рафаел Надал със 17 и Роджър Федерер с 20.

Джокович беше безапелационен в първите два сета срещу видимо изморения Андерсън. Южноафриканецът, който прекара шест часа повече на корта, успя да събере сили и беше много близо до спечелването на третата част. Сърбинът обаче спаси цели шест сетбола и приключи двубоя в три сета.

Джокович показа впечатляваща успеваемост в решаващите моменти. Той реализира всяка една от четирите точки за пробив, които имаше, и спаси всички седем възможности, които се откриха пред Андерсън.

Двамата влязоха в битката за титлата след епични полуфинални сблъсъци. Джокович отстрани световния №1 Рафаел Надал след успех с 10:8 в петия сет.

Андерсън пречупи Джон Иснър след 24:22 в решаващата пета час, след като преди това детронира Федерер след обрат от 0:2 сета и 13:11 в последния.

Битката за трофея започна отлично за Джокович. Сърбинът реализира пробив още в първия сервис гейм на Андерсън и поведе с 2:0. Южноафриканецът не успяваше да окаже реална съпротива на бившия №1 и скоро след това отново се пропуска при свой сервис.

Джокович затвърди втория пробив и взе солиден аванс от 5:1. При 5:2, сервирайки за спечелването на сета, сърбинът беше безкомпромисен и даде само една точка на своя съперник.

Втората част се разви по идентичен начин. Джокович пробив още първото подаване на Андерсън, след което затвърди предимството си и поведе с 2:0. В петия гейм сръбският тенисист реализира още един пробив. След трудно подаване, което мина през две равенства, той затвърди пробива - 5:1.

При 5:2 Джокович сервираше за спечелването на втория сет. Той показа колебания и Андерсън стигна до първата си възможност за пробив от началото на мача. Сърбинът обаче я спаси и със серия от три поредни точки приключи сета.


След като в първите две части сервираше далеч от познатото си ниво и по никакъв начин не беше конкурентен на съперника, Андерсън се събра в третия сет и значително подобри играта си.

Южноафриканецът печелеше с лекота своите подавания и не даде нито един шанс за пробив на Джокович в целия сет. В десетия гейм, в който сърбинът сервираше, Андерсън два пъти стигна до сетбол, но не се възползва.

При 6:5 той беше още по-близо до спечелването на сета. 32-годишнят тенисист от Йоханесбург имаше два поредни сетбола при 40:15, а след това още два пъти имаше шанс да вкара мача в четвърти сет. Джокович обаче показа железни нерви и успя да се добере до тайбрек.

В него сърбинът нанесе ранен удар с минипробив за 3:1, след което стигна до четири мачбола при 6:2. Андерсън спаси първия, но при втория изпрати форхенда си в аут и това сложи точка на спора.

Дневник