Хърватският капитан Лука Модрич спечели "Златната топка" за най-добър играч на световното първенство в Русия. Халфът на финалиста се представи на много високо ниво по време на турнира и беше с основна роля за стигането на отбора до двубоя за титлата.

Модрич, който игра на третото си световно първенство, беше избран за най-добър от експертния панел на ФИФА. 32-годишният халф изпревари капитана на Белгия Еден Азар, а трети остана звездата на Франция Антоан Гризман.

На последните шест световни първенства неизменно "Златната топка" се печели от футболист, който не е от отбора шампион. През 2014 г., тя беше дадена на Лионел Меси, а преди това я спечелиха Диего Форлан (Уругвай) през 2010, Зинедин Зидан през 2006 г., Оливер Кан (2002 г.) и Роналдо преди 20 години.

Капитанът на Англия Хари Кейн, който вкара шест гола, спечели наградата за реализатор №1 на турнира. След Кейн се наредиха Ромелу Лукаку и Антоан Гризман с по четири попадения.

Очаквано най-добрият млад играч в турнира стана Килиан Мбапе. 19-годишният нападател влезе в историята като едва втория тийнейджър след Пеле, който вкарва два или повече гола в един мач на световното, както и втория най-млад голмайстор на финал на световно.

Наградите на световното в Русия

Златна топка
1. Лука Модрич (Хърватия)
2. Еден Азар (Белгия)
3. Антоан Гризман (Франция)

Най-добър млад футболист
Килиан Мбапе (Франция)

Голмайстор на първенството
Хари Кейн (Англия) – 6 гола

Златна ръкавица
Тибо Куртоа (Белгия)

Награда за феърплей
Испания

Дневник