Жулиан Алафилип от "Куикстеп" спечели 10-ия етап в Обиколката на Франция. Той се превърна в първия представител на домакините, който взима етапна победа в надпреварата през тази година, завършвайки триумфално в Гран Борнан.

Алафилип беше част от откъсването в етапа, което стигна финала преди групата на фаворитите. Отсечката беше с дължина 158.5 км между Анеси и Гран Борнан, а колоездачът на "Куикстеп" завърши с време 4:25.27 часа, като средната му скорост беше 35.83 км/ч.

Алафилип, който е на 26 години взе 12-а победа в своята кариера. Едва за втори път той триумфира в триседмична надпревара, след като през миналата година взе етапна победа в испанската "Вуелта". Успехът е и трети за "Куикстеп", след като в първата седмица Фернандо Гавирия надделя в два етапа.

Втори на финала пристигна Йон Исагире от "Бахрейн Мерида", който имаше изоставане от 1.34 минути. Трети завърши Рейн Тарамае от "Директ Енержи" (+1.40).


"Последните километри бяха много емоционални за мен. Отдавна опитам да спечеля в Тура, но не вярвах да го постигна точно в такъв етап. Много съм щастлив, но в главата ми е пълна каша", каза Алафилип след етапа.

Жълтата фланелка остава на гърба на Грег Ван Авермет (ВМС), който също беше в откъсването. Големите фаворити за крайната победа не се атакуваха преди последното изкачване, което позволи на белгиеца да увеличи преднината си.

Групата на Крис Фрум и останалите претенденти пристигна 3.23 минути след Алафилип. От нея обаче изостанаха Илнур Закарин, Рафал Майка и Боб Юнгелс, които загубиха 51 секунди. С по-сериозен пасив финишира Ригоберто Уран – 5.59 минути от етапния победител и 2.36 от останалите фаворити.

Заради присъствието на колоездачи през претенции за генерално класиране в откъсването, всички фаворити си дадоха почивка в движение в етапа. Едва на последното изкачване имаше по-здрава езда от колоездачите на "Скай", която доведе и до малко разкъсване.

След 10 етапа Ван Авермет води с 2.22 минути пред Герант Томас ("Скай"), а трети е Алехандро Валверде на 3.10 минути. В топ 10 са още Якоб Фулсанг (+3.12), Боб Юнгелс (+3.20), Крис Фрум, Адам Йейтс и Микел Ланда (+3.21), Винченцо Нибали (+3.27) и Примож Роглич (+3.36).

В сряда предстои 11-ият етап, който е с дължина от едва 108.5 км, но е много тежък и е първият, който завършва на изкачване. Колоната ще се катери по височините от висша категория Монте де Бизан, Кол дю Пре, от втора – Корме де Роселен и ще завърши на тази от първа категория Ла Розиер.

dnevnik.bg