Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отмени забраната на "Милан" да играе в европейските клубни турнири. На 27 юни УЕФА обяви, че спира италианския футболен клуб от участие в Лига Европа заради нарушаване на финансовия феърплей.

Според съда в Лозана решението за налагане на наказание е правилно, но санкцията е прекалено тежка. Така седемкратният европейски шампион почти сигурно ще може да участва в групите на Лига Европа, за които се класира след шестото си място в Серия А през миналия сезон.

"Считаме, че някои важни елементи не са оценени правилно от съдебната комисията към органа за финансов контрол на УЕФА или не са били оценени правилно към момента, когато решението е било взето (19 юни 2018 г.). Отчитаме, че настоящата финансова ситуация на клуба е по-добра след последната промяна в собствеността му", се казва в решението на съда в Лозана.

На 10 юли американският хеджфонд "Елиът мениджмънт" пое управлението на "Милан". Това стана факт, след като собственикът на "росонерите" Юнхун Ли не успя да върне заема, който фондът му отпусна при закупуването на клуба от Силвио Берлускони през 2017 г.

По време на изслушването в Лозана в четвъртък е присъствала голяма делегация, водена от административния директор на "Милан" Марко Фасоне и представителя на "Елиът" Франк Туил. Те са заявили, че клубът е финансово стабилен и със сериозни амбициите за развитие.

Това е бил един от големите козове при обжалването пред КАС. Другият е фактът, че останалите големи клубове, които бяха наказвани за нарушаване на финансовия феърплей - "Пари сен жермен", "Манчестър сити", "Интер", се разминаха с по-леки наказания.

"Беше решено случаят да бъде върнат в съдебната комисия на органа за финансов контрол на УЕФА, защото такова беше желанието на клуба и защото считаме, че комисията е в по-добра позиция от КАС да вземе нова, пропорционална дисциплинарна мярка въз основа на настоящото финансово състояние на клуба", се казва още в решението на съда в Лозана.

dnevnik.bg