Българската федерация по вдигане на тежести плати глобата от 250 хиляди долара, която й беше наложена заради допинг скандал от 2015 г. Тогава целият национален отбор беше уличен в употреба на забранени вещества.

Федерацията успя да събере парите за глобата благодарение на два рекламни договора - с Българския спортния тотализатор за 250 хиляди лева и с вносителя на автомобилни гуми "Медина Мед" за 150 хиляди лева. Двата договора са за по пет години. Още 18 хиляди лева бяха дарени от физически лица.

Първоначално международната федерация по вдигане на тежести (IWF) наложи глоба от 500 хиляди долара за 11-те положителни допинг проби за анаболния стероид станозол. Освен това българските щангисти не бяха допуснати до летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Българската федерация обжалва с твърдението, че треньорите и състезатели нямат вина за случая. Три независими проверки в лабораториите в Хамбург и Кьолн показаха, че станозолът е попаднал в тялото на българските щангисти заради замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест".

В началото на 2016 г. съдът в Лозана отмени глобата, тъй като тя е била наложена от президента на IWF Tамаш Аян, а той няма такива правомощия. Забраната за участие в Рио обаче остана. Международната федерация веднага наложи нова санкция от 500 хиляди долара, но съдът в Лозана отново я отмени.

Съдебната битка между двете организации продължи три години и премина през три дела. В крайна сметка през декември спортният арбитражен съд в Лозана удовлетвори частично искането на двете страни, като потвърди санкцията, но намали сумата наполовина.

След като глобата е платена, пада забраната за международно участие на българските щангисти. Така страната ще може да участва в европейското първенство за юноши и девойки до 15 и до 16 години. България ще бъде представена от 21 състезатели.


dnevnik.bg