Петима основни играчи от мъжкия национален отбор по волейбол са под въпрос за световното първенство, на което България е съдомакин с Италия. Шампионатът ще се проведе от 10 до 30 септември.

По регламент селекционерът Пламен Константинов трябва да обяви окончателния си състав до 31 юли. Това поставя под съмнение участието на разпределителя Георги Братоев, посрещачът Тодор Скримов, диагоналът Боян Йорданов и централните блокировачи Николай Николов и Теодор Тодоров. Още през май пък стана ясно, че водещият български реализатор - Цветан Соколов, ще пропусне световното заради операция в коляното.

"Големият ни проблем са датите и сроковете за заявяване на играчи. Трябва да обявим група от 22 души до края на месеца, а ние за поне пет-шест човека не знаем дали ще могат да помогнат", каза Константинов при събирането на отбора за подготвителен лагер на Белмекен.

"Едва ли ще се изясни ситуацията в близките дни. Трябва да дублираме състезателите с контузии с поне по един човек на тези постове. Нямам пост без проблеми освен на либерото. В един момент ще трябва да направим някакъв избор", допълни треньорът.

В понеделник Братоев заминава за прегледи във Франция. Той има фрактура в глезена. "Не е много ясно положението. Откакто полчуих контузията, две седмици почивах, след това поиграх малко и имах болка, направих резонанс и открихме фрактура. Преди пет дни направихме контролен резонанс, на който се вижда, че фрактурата изобщо не е мръднала и не зараства. Искам да участвам на световното, но на този етап няма ясна информация дали ще мога да играя, без да се оперирам, или ще трябва веднага да се оперирам", обясни разпределителят.

С отбора вече тренира разпределителят Иван Станев. В близките дни ще се присъедини и посрещачът Мирослав Градинаров, който при необходимост може да бъде използван и като център.

"Вие видяхте и в Лигата на нациите, че едно планираш, а друго се получава. Но ние от очакванията и напрежението не можем да избягаме. Естествено, че като играеш вкъщи, независимо от проблемите, има очаквания и хората искат да се постигне добър резутлат. Ако не можеш да се справиш с това и да играеш близо до потенциала си по напрежение, значи не ставаш за такова ниво спорт", добави Константинов.

В същото време двамата от водещите български играчи намекнаха, че ще се оттеглят от националния тим след световното първенство - Виктор Йосифов и Теодор Салпаров. "Тялото ми дава ясни сигнали, че не може да издържа на този ритъм. Последните десет години съм общо взето без почивка. Не съм просукал шампионати, клубни турнири, национален отбор. Колкото и да имам желание да съм тук и да играя, в един момент е неизбежно (да се оттегля)", заяви Йосифов.

"Сега трябва да направим колектив, да играем заедно като отбора и да си помагаме, защото с всички тези контузии голяма част от класата на обтора се отслаби", каза още капитанът на отбора.

Салпаров допълни: "Най-важното е да оцелеем и да не се контузим до световното, защото всяка година играем четирима-петима основни играчи на тези големи форуми и това е тежко е за нашия отбор."

dnevnik.bg