Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел спечели квалификацията за 11-ия кръг от Формула 1 - Гран при на Германия. Лидерът в шампионата постави нов рекорд на пистата "Хокенхайм" - 1:11.212 мин., за да стигне до 55-ия полпозишън в кариерата си.

В неделя германецът ще може да нанесе важен удар в битката за световната титла с Люис Хамилтън. Световният шампион получи повреда в болида и отпадна още в първата фаза на квалификацията. Британецът ще потегли едва 14-и.

Пилотът на "Мерцедес" изпусна един от завоите и мина с много висока скорост през високите бордюри и тревата. Веднага след това от отбора му казаха да спре колата, защото е получила повреда в хидравличната система. Той продължи да бута болида към бокса, но малко след това прие, че за него квалификацията е приключила.

 Съотборникът му в "Мерцедес" Валтери Ботас успя да се пребори за втората позиция, след като записа 1:11.416 мин. На втора редица ще са Кими Райконен и Макс Верстапен, които изостанаха съответно с 0.335 сек. и 0.610 сек. от Фетел.

Пети и шести ще стартират пилотите на "Хаас" Кевин Магнусен и Ромен Грожан. Нико Хюлкенберг и Карлос Сайнц класираха двата болида на "Рено на седма и осма позиция. Шарл Леклерк ("Заубер") и Серхио Перес ("Форс Индия") допълниха топ 10.

От последна позиция ще потегли Даниел Рикардо. Пилотът на "Ред бул" получи 20 места наказание на стартовата решетка, след като за трети път през сезона смени хибридна система, батерия и електронен блок.

Дневник