Люис Хамилтън триумфира в Гран при на Германия, в едно от най-драматичните състезания в последните години във Формула 1. Световният шампион записа успех в домашната надпревара за "Мерцедес", който обаче не дойде никак лесно. Само 12 обиколки преди финала водеше Себастиан Фетел, който нямаше никакви проблеми. Пилотът на "Ферари" обаче изпусна контрол над болида си на мократа писта и отпадна.

Британецът спечели четвърта победа за сезона и 66-а в своята кариера във Формула 1. Благодарение на 25-те точки Хамилтън се върна на първото място в класирането. Той вече има 188 и води със 17 пред Фетел.

Победата беше още по-впечатляваща, след като четирикратният световен шампион стартира от 14-а позиция. "Мерцедес" записа двоен успех, след като Валтери Ботас завърши втори, а Кими Райконен допълни подиума. "Много трудно състезание за нас, но победата е още по-сладка. Винаги човек трябва да вярва и аз го направих. Отборът свърши чудесна работа и заедно се справихме с трудностите. Сбъднах мечтата си", каза Хамилтън след състезанието.
Британецът обясни, че продължава да вярва в отбора си и спечелването на пета световна титла.

Състезанието започна без никакви проблеми за Фетел, който стартира уверено и поведе колоната. След него се нареди Ботас, а трети беше Райконен, който удържа атаката на Макс Верстапен.

Назад в колоната Хамилтън много бързо си проправи път напред и след 12 обиколки вече беше на шестата позиция.

Ключов за представянето на британеца беше фактът, че остана на пистата с гумите софт в продължение на 41 обиколки. Температурата на "Хокенхайм" беше по-ниска от предишните дни, което даде предимство на болидите на "Мерцедес".

В един момент Хамилтън се движеше по-бързо от Фетел и започна да печели време спрямо двата болида на "Ферари", стигайки и до трето място. Драмата настъпи в заключителните обиколки, когато дойде и промяна в атмосферните условия.

На пистата "Хокенхайм" заваля, но водещите пилоти останаха с гуми за сух асфалт. Докато водеше убедително Фетел предприе риск и изпусна контрол над болида и се блъсна в предпазните страни на влизане в стадиона. Заради инцидента излезе кола за сигурност, след която Хамилтън поведе пред Ботас, Райконен и Верстапен.

При подновяването на състезанието финландецът атакува съотборника си, но без успех, а в следващите 10 обиколки изпреварвания нямаше.

Зад първите трима и Верстапен, завършиха още Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан, Серхио Перес, Естебан Окон, Маркус Ериксон и Брендан Хартли.

Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Фетел, Сергей Сироткин и Даниел Рикардо не стигнаха до финала.

След седмица предстои 12-ият кръг за сезона – Гран при на Унгария.

dnevnik.bg