Халфът на "Арсенал" Месут Йозил няма да играе повече за националния отбор на Германия. Футболистът обяви решението си чрез профилите си в социалните мрежи. Йозил е световен шампион от 2014 г. и играе за Германия от 2009 г. Той има 92 мача и 23 гола за първия отбор, 16 срещи с пет гола за младеждите и четири гола в 11 мача за юношите до 19 години.

Халфът обясни, че отношението, което е срещнал в родината си след снимката с турския президент Реджеп Ердоган, е повлияло на решението му.

През май Йозил заедно със съотборника си Илкай Гюндоган и Дженк Тосун ("Евертън" и Турция) се срещна с Ердоган в Лондон и му подари фланелка.

"Снимката с Ердоган не беше акт на политика или на агитация, а просто на уважение към човек, който заема висок пост. Той е президент на родината на моите родители", обяснява Йозил в писмото си.

"Моята професия е футболист, а не политик, така че срещата ни нямаше отношение към това".

Йозил добави, че отношението, което е срещнал от Германския футболен съюз (DFB) след това, както и от други хора в Германия, го кара да не иска повече да играе за отбора.

Веднага след срещата с Ердоган, DFB разкритикува играчите, а също така обвини и турския президент в политическа агитация преди изборите.

"Мисля, че това, което постигнах от 2009 г. е много бързо забравено. Хора с расистки убеждения не трябва да работят в най-големите футболни федерации, особено в страни, където има играчи от фамилии на имигранти", каза още Йозил.

От писмото му не става ясно дали решението му е крайно. Футболистът е на 29 години.

"След дълго решение прецених, че няма да играя за националния отбор, докато усещам това чувство на расизъм и липсата на уважение. До момента съм носел екипа на Германия с гордост и вълнение, но сега не е така", завършва Йозил.

Дневник