Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер ще пропусне турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. 36-годишният швейцарец обяви, че се оттегля от надпреварата, за да облекчи програмата си и да продължи да поддържа високо ниво до края на сезона.

"Много съм разочарован, че ще пропусна турнира това лято. Миналата година изживях фантастични моменти в Монреал. Винаги съм се наслаждавал да играя пред канадската публика. За съжаление планирането на програмата ми е ключово за моето дълголетие на корта и реших да се оттегля от тазгодишната надпревара. Пожелавам успех на турнира и много съжалявам, че няма да участвам", заяви Федерер.

През 2017 г. световният №2 достигна до финала в канадския мастърс, където загуби от Александър Зверев. Швейцарецът е двукратен шампион в надпреварата, като и двете му титли бяха спечелени именно в Торонто - през 2004 и 2006 г.

"Развълнувани сме, че деветима от играчите в топ 10 ще участват. За съжаление Роджър няма да е част от турнира това лято. Все пак с наличието на световния №1 Рафаел Надал, с шампиона от "Уимбълдън" Новак Джокович и местните герои Милош (Раонич) и Денис (Шаповалов), които са реални претенденти за титлата, списъкът с участниците тази година е един от най-вълнуващите в нашата история", заяви турнирният директор Карл Хейл.

Тазгодишният мастърс в Торонто ще се проведе от 6 до 12 август. На 8 август Федерер ще навърши 37 години. Очаква се той да се завърне на корта за следващото състезание от сериите "Мастърс" - в Синсинати (13-19 август).

Федерер е участвал в седем турнира от началото на сезона, като спечели три от тях - Australian Open, в Ротердам и в Щутгарт. Той игра още два финала - в Индиън Уелс и Хале. Последната му среща беше драматичната загуба от Кевин Андерсън в четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Дневник